Nije lov na veštice, već pozivanje na odgovornost: Pravnica Sanja Radivojević o slučajevima akušerskog nasilja 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Slučajevi akušerskog nasilja nisu novost u našem društvu, što je pokazalo i istraživanje, ali u vezi sa tim nisu pokretani krivični postupci, kaže gostujući na N1 Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zdravlja godinama kasni da reaguje na slučajeve akušerskog nasilja i da, možda, da je nešto urađeno ranije, do poslednjeg slučaja ne bi ni došlo.

Radivojević ističe da aktuelna svedočanstva žena o akušerskom nasilju koje su preživele moraju pozvati na odgovornost, te da se ne treba baviti samo individualnom odgovornošću lekara, već se treba zapitati ko je odgovoran za to što sve ovo nije prepoznato ranije.

„Meni je neobično da se rukovodstvo bolnice, pre nego što je javnost saznala za poslednji slučaj, nije osetila pozvano da reaguje povodom prethodnih slučajeva. Ako vi u kratkom vremenskom roku imate tri smrtna ishoda sa novorođenčetom ili na smom porođaju kod istog lekara, meni bi, da sam rukovodilac te ustanove, to probudilo neku sumnju da nešto nije u redu“, kaže ona.

Komentarišući poslednju izjavu ministarke zdravlja Danice Grujičić, koja je rekla da „moramo da se dogovorimo da ne ispaštaju sada svi jer ako sada krene lov na veštice, za pet godina neće niko hteti da bude ginekolog niti akušer“, Radivojević ističe da ovde nije u pitanju lov na veštice, već pozivanje na odgovornost onih čija je bila obaveza da utvrde sve navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari