Karcinom dojke godišnje se otkrije kod 4.600 žena u Srbiji: Samopregled važan u preventivi, ali nedovoljan 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Od karcinoma dojke godišnje u svetu oboli više od dva miliona žena, u Srbiji 4.600, što je i dalje, nažalost, negativna statistika, istakao je specijalista za bolesti dojke onkohirurg, dr Miloš Počekovac u večerašnjem obraćanju na Instagram profilu DokTok platforme, organizovanom povodom Međunarodnog dana žena.

Prema njegovim rečima žene od karcinoma dojke više obolevaju u Severnoj Americi i Severnoj Evropi, manje u istočnom delu sveta.

Prema zvaničnim podacima, svake godine od karcinoma dojke u našoj zemlji umre oko 1.600 žena, a doktor Počekovac navodi da je problem što se većina karcinoma otkrije kasno.

Ukazuje na važnost redovnog pregleda i samopregleda.

„Samopregled dojki se vrši jednom mesečno, obično između 5. i 12. dana menstrualnog ciklusa. Preporuka je i da se samopregled obavlja tokom i nakon tuširanja jer voda i sapunica omekšavaju kožu što olakšava samopregled, odnosno bolje se opipavaju promene na dojkama. Samopregled se obavlja i u ležećem položaju jer se tako bolje opipavaju promene koje se nalaze u donjim delovima dojke, za razliku od stojećeg i sedećeg položaja gde se bolje opipavaju promene u gornjim delovima dojki“, naveo je dr Počekovac, dodajući da žene u menopauzi treba da izaberu jedan dan mesečno kada će obaviti samopregled.

Što se tiče simptoma raka dojke, oni u početku praktično ne postoje, ali kako bolest napreduje počinju da se javljaju kvržice, čvorići, otok pazušnih jama, bol i osetljivost tkiva dojke, pa sve do ulceracija.

„Zbog normalnih hormonalnih promena koje utiču na tkivo dojke, potrebno je izabrati isti dan u mesecu kako bi se uočile normalne promena koje se dešavaju u tkivu dojke. Preporuka je da se samopregled obavlja pred kraj menstrualnog ciklusa jer tada hormonalne promene najmanje utiču na tkivo dojke i u tom periodu su dojke najmanje osetljive“ dodaje dr Počekovac, sa kojim se građani mogu konsultovati na DokTok platformi svakog utorka od 18 do 20 časova.

Nakon samopregleda dojke treba proveriti i bradavice, jer boja sadržaja iz bradavica takođe može da pokaže na promene. Sadržaj može biti žućkast, zelenkast, braon, krvav, i taj mora da ide na dodatnu analizu.

Dr Počekovac naglašava da je samopregled važan, ali da nije dovoljan te savetuje redovne preglede: posle 30-e godine ultrazvučni pregled jednom godišnje, posle 40-e mamografiju jednom u dve godine. Žene, kako kaže, ne treba da se boje mamografije, jer nije štetna.

Karcinom dojke godišnje se otkrije kod 4.600 žena u Srbiji: Samopregled važan u preventivi, ali nedovoljan 2
Foto: Instagram/DokTok

Pratioci na platformi DokTok imali su prilike da postave pitanja, a najviše se odnosila na bol u dojci i pojavu cisti.

„Ciste u dojkama su benigne, vodenaste nikada ne prelaze u maligne. Njih treba pratiti. Kod kompleksnih cisti potrebna je biopsija, naročito kod osoba kod kojih je već u porodici bilo obolelih od karcinoma“, naglašava doktor.

I masna tkiva su takođe benigna promena, dodaje on, koja jednostavnom intervencijom u lokalnoj anesteziji može da se reši.

On navodi da se žene najviše žale na bol u dojkama, koji najčešće, kako kaže, prolazi spontano.

„Srećom u 95 odsto slučajeva potpuno je benigno, ali u zavisnosti od lokalizacije može da ukaže i na neka druga oboljenja, npr. bol u levoj dojci može da bude znak angine pektoris“, navodi dr Počekovac.

Jedno od pitanja bilo je da li i muškarci mogu da obole od karcinoma dojke, na šta je doktor odgovori da se na 100 žena kod jednog muškarca može otkriti karcinom dojke, te da je samopregled važan ne samo za žene već i za muškarce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari