Kardinal Vinko Puljić na otvaranju Pastoralnog centra papa Jovan Dobri u Beogradu 1Foto: Printscreen / Youtube

U godini u kojoj Rimokatolička crkva obeležava šest decenija od početka Drugog vatikanskog koncila u Nadbiskupiji beogradskoj danas (subota) trebalo bi da bude otvoren preuređeni Pastoralni centar papa Jovan Dobri u kompleksu katedralne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na beogradskom Neimaru.

Novi Pastoralni centar – obnovljneni Marinijanum, kao i novi mozaik Preobraženja Gospodnjeg, nove vitraže na zvonku ovog katralnog hrama, te kip pape Jovana Dvadet trećeg u crkvenom dvorištu blagosloviće u subotu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. On će u subotu predvoditi i misu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, najavljno je iz sedišta Beogradske nadbiskuije.

Svečano obeležavanje otvaranja Pastoralnog centra papa Jovan Dobri počelo je sinoć u katedrali na Neimaru misom koju će služiti nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Poslednje pripreme za otvaranje Iz Nadbiskušije najavljeno je da bi misi i otvaranju Pastoralnog centra trebalo da, između ostalih, prisustvuju: izaslanik Predsednika Srbije, novi mandarat Vlade Srbije i odlazeći premijer Ana Brnabić, odlazeći ministarka kulture Maja Gojković, a u ime poglavara SPC njegov vikar i glavni sekretar episop marčanski Sava (Bundalo) i imenovani episkop zapadnoevropski Justin (Jeremić), dok će episkopa bačkog Irineja (Bulovića) predstavljati njegov vikarni vladika mohački Damaskin (Grabež).

„Svečanost blagoslova 10. septembra ujedno je i hodočašće svih župa Beogradske nadbiskupije u katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

-Cilj otvoranja Pastoralnog centra i uređenja svih objekata nije bila samo obnova „golih zidova“, nego okupiti i okupljati vjernike i sve one koji pokazuju zanimanje za Katoličku crkvu. Formacija vjernika za njihove službe u Crkvi i naglasak na pripremu za sakramente prijeko je potreban „posao“ budućnosti biskupijskog pastoralnog centra. Stoga ponajprije valja i dalje nastaviti moliti i zahvaljivati za sva dobra koja su nam dana ‒ bilo u okupljanju zajednice, bilo u obnovi pojedinih zgrada. I naposlijetku: pastoralni centar ima zadaću evangelizacije svakog čovjeka dobre volje i rada na spasenju duša svih ljudi – kaže katedralni župnik Mihael Sokol, rektor Marijanuma i direktor Pastoralnog centra papa Jovan Dobri.

On napominje da „ovaj projekt nikako ne bi mogao biti ostvaren samo sredstvima Nadbiskupije“ i zahvaljuje „svimakoji su na bilo koji način omogućili njegovu realizaciju ‒ bilo to molitvom, bilo materijalnim sredstvima“.Pre svega vernicima Nadbiskupije koji je pomogli obnovu, a posebno Svetoj Stolici, SPC, kao i Republici Srbiji i Gradu Beogradu koji su „ovaj projekt prepoznali i podržali kao projekt od značenja za državu i sam grad“.

Svetac u beogradskom Marijanumu

Papa Jovan Dvadest treći (1881-1963), u svetu Anđelo Ronkali, za 261. naslednika svetog apotola Petra izbran 1958. u 12. krugu konklave. Izneverio je očekivanja Rimske kurije da će zbog godina, imao je 77 kad je izabran za papu, Crkvom vladati konzevativno, bez velikih promena. Sa pontifikatom nešto kraćim od pet godina u istoriju RKC ušao je kao prvi papa od Reformacije koji je iskreno i javno priznao da je rimokatoličanstvu potrebno jačanje, reforma i osavremenjivanje. Njegovom zaslugom 1962. sazvan je Drugi vatikanki koncil, na kom su udareni temelji otvaranja RKC ka modernom društvu, pre svega u pogledu ukidanja razlike između laika i svešenika, služenja mise na narodnom jeziku, odnosu prema drugim hrišćanskim crkvama – ekumenizmu, kao i drugim religijama, a posebno prema Jevrejima. Papu Jovana Dvadest trećeg, koji nije doživeo kraj Koncila 1965, vernici su nazvali Jovanom Dobrim za života, a aktuelni papa Francisko 2014. proglasio ga je svetim. U Beogradskoj nadbiskupiji ističu da je papa Jovan Dobri kao nekadašnji papski nuncije u Bugarskoj i Turskoj 1938. boravio u Marijanumu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari