Kardiohiruška klinika u Nišu dobila najsavremeniji ultrazvučni aparat 1Foto: Privatna arhiva

Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Niš dobila je novi, najsavremeniji ultrazvučni aparat koji ima sve neophodne sonde za preglede srca, krvnih sudova i parenhimalnih organa, uključujući transplantirane organe.

Direktor Kardiohirurgije Dragan Milić rekao je da na ovoj klinici planiraju da otvore Centar za neinvazivnu dijagnostiku.
„U tom centru će se pored ultrazvučnih pregleda srca raditi i holter dijagnostika, stres eho test i test opterećenja. Radiće se i kompletna dijagnostika krvnih sudova (ultrazvučni pregledi perifernih arterija sa određivanjem ABPI, pregledi aorte i magistralnih arterija, uključujući karotide i vertebralne arterija, pregledi proširenih vena, pregledi površinskih i dubokih vena na prisustvo tromboze“, najavio je Milić.
On je naglasio da će se sva ta dijagnostika obavljati na jednom mestu na teret Fonda, uz uput lekara opšte prakse.
„Sigurni smo da će nas u ovome podržati uprava UKC Niš obezbeđivanjem i preraspodelom neophodnog osoblja kako bi našim pacijentima obezbedili brzu, pravovremenu i tačnu dijagnostiku. Pacijente ne bismo upućivali u druge organizacione jedinice ili privatne ustanove, čime se sprečava gubitak dragocenog vremena i finansijsko iscrpljivanje bolesnika odlaskom u privatne ordinacije“, konstatovao je direktor Klinike za kardiohirurgiju.
Aparat Mindray DC-80A, vredan 60 000 evra, obezbedio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari