Karim Benzema: Golgeter na optuženičkoj klupi 1Foto: EPA-EFE/Alex Pantling / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.)

Na terenu deluje impresivno, u dresu Real Madrida prosto pleni od odlaska Kristijana Ronalda u Juventus, međutim demoni ne tako davne prošlosti još uvek prate Karima Benzemu.

U četvrtak je počelo suđenje zbog ucenjivanja nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije Francuske, Metjua Valbuene, snimcima eksplicitnog sadržaja.

Slučaj se dogodio 2015. kada je Benzema sa svojim prijateljima ucenjivao Valbuenu seksi snimkom, tražeći za neobjavljivanje u javnosti određenu novčanu nadoknadu.

Valbuena je nedugo zatim rešio da tuži petoricu umešanih, među kojima je i Benzemin najbolji prijatelj iz detinjstva, Karim Zenati, čiji su međusobni telefonski razgovori otkrili da su napadač „kraljevskog kluba“ i on direktno planirali da Valbuenu ucene.

Benzemin fudbalski talenat prepoznat je još dok je kao desetogodišnjak nastupao za jedan anoniman tim u predgrađu Liona.

Tek po dogovoru čelnika FK Lion sa njegovim ocem, postao je deo fudbalske akademije tog kluba. Tokom školovanja isticao se po vrednoći i jasnom respektu prema starijima od sebe.

Neretko je i skupljao lopte na mečevima seniorske ekipe i bio neko ko je već sa 16 godina postao reprezentativac Francuske.

Njegovo alžirsko poreklo bilo je povod da tamošnji savez pokuša da ga nagovori da zaigra za zemlju iz koje je Karimov deda stigao u Francusku 50-ih godina XX veka. Međutim, Benzema je rešio da prihvati poziv Francuske.

Veoma brzo je zablistao u seniorskom dresu Liona, bio protagonista osvajanja pet vezanih titula, sve do 2009. godine kada je prešao u Real Madrid. Za Lion je na 112 utakmica postigao 43 gola što je Madriđanima bila jasna indikacija da zaslužuje mesto startnog napadača.

I dok je Kristijano Ronaldo bio u Realu, Benzema se isticao, ne samo golovima, asistencijama, već prevashodno stilom igre, razumevanjem iste i nesebičnošću.

Po odlasku Portugalca u Juventus, iznenađujuće brzo, postao je apsolutni lider tima; ubedljivo najbolji strelac, čak i asistent.

Do sada je na 391 utakmici u „kraljevskom klubu“ postigao 201 gol. Naročito zbog efikasnosti u prošloj sezoni i tokom tekuće o njegovoj kandidaturi za fudbalera koji bi trebalo da dobije Zlatnu loptu, priča se sve više.

Ipak, početak suđenja u kome je zaprećena kazna za iznudu do pet godina, nešto je što bi moglo da u prvi plan gurne neke druge kandidate.

Odrastao u porodici sa još sedmoro braće i sestara. Posvećeni je pripadnik muslimanske vere i neko ko poštuje svaki post, bez obzira na doba godine i fazu fudbalske sezone. Otac je dvoje dece.

Rođen je 19. decembra 1987. u Lionu, a odrastao u predgrađu tog grada, Bronu.

Zanimljivo je i to da, u odnosu na većinu saigrača u reprezentaciji Francuske, on nikada nije pevao himnu „Marseljeza“ tokom intoniranja pred početak utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari