SAD i Velika Britanija završavaju plan za „kazneni udar“ na režim Bašara al Asada u Siriji do kraja sedmice zbog navoda o upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska.

Iako se predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron još nisu dogovorili o detaljima „odgovora“, u planu je ograničen raketni napad, kako su zapadni mediji već pisali.

Kameron je juče Savetu bezbednosti UN uputio predlog rezolucije kojim se osuđuje „hemijski napad“ i „odobravaju neophodne mere za zaštitu civila“. Kako prenosi Beta, „kišobran“ za vojnu akciju mogli bi da budu NATO i doktrina „odgovornost za zaštitu“, prema kojoj međunarodna zajednica ima obavezu da reaguje bilo gde kako bi sprečila zločine protiv čovečnosti.

Ipak, unutar članica NATO ima znakova neodlučnosti. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton smatra da je dozvola SB „izuzetno važna“, a sličan stav ima Italija, dok Turska kao preduslov svog uključivanja u vojnu akciju postavlja prethodni neuspeh UN da Siriji uvede sankcije zbog korišćenja hemijskog oružja. Kao jedan od modela moglo bi da posluži NATO bombardovanje SR Jugoslavije zbog Kosova 1999, koje je, kako navodi Bi-Bi-Si, bilo kontroverzno jer nije bilo eksplicitnog odobrenja SB, već su u rezolucijama SB iskorišćene odredbe o „merama za prinudno sprovođenje“.

Rusija nastavlja da se protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji u Siriji. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je juče da bi strana vojna akcija u Siriji destabilizovala tu zemlju i ceo Bliski istok. Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je u telefonskom razgovoru sa specijalnim izaslanikom UN i Arapske lige za Siriju Lahdarom Brahimijem istakao da nema alternative političko-diplomatskom rešenju za Siriju. Takođe, jordanski ministar za informisanje Muhamed Momani izjavio je da Jordan neće dozvoliti da se teritorija te zemlje koristi za eventualni napad.

Vladimir Ajzenhamer iz Centra za studije Azije Fakulteta političkih nauka rekao je agenciji Beta da će eventualna vojna intervencija u Siriji biti „kratka i žestoka i neće srušiti Asadov režim“. Ajzenhamer je ocenio da u Siriji može doći samo do vazdušnih udara kako bi se uspostavila sigurna zona u graničnom pojasu sa Turskom.

Istražitelji UN u Siriji uputili su se juče, posle jednodnevne pauze, na mesto navodnih napada hemijskim oružjem za koje je optužen sirijski režim. Izaslanik UN za Siriju Lakdar Bahrimi izjavio je juče u Ženevi da je „neka hemijska supstanca korišćenja“ u napadu kod Damaska gde je poginulo nekoliko stotina ljudi. On je naveo da bilo kakva američka vojna akcija na sirijski režim mora da bude odobrena od SB UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari