Lider kenijske opozicije Raila Odinga odustao je od svenarodnih protesta koji su bili najavljeni za danas, zbog osporenih rezultata izbora. On je rekao da se nada da bi kriza mogla da bude okončana uz pomoć međunarodnog posredovanja. Odinga tvrdi da je predsednik Mvai Kibaki lažirao izbore.

Lider kenijske opozicije Raila Odinga odustao je od svenarodnih protesta koji su bili najavljeni za danas, zbog osporenih rezultata izbora. On je rekao da se nada da bi kriza mogla da bude okončana uz pomoć međunarodnog posredovanja. Odinga tvrdi da je predsednik Mvai Kibaki lažirao izbore. Policija je saopštila da je u izbornom nasilju poginulo 600 osoba.
Sedam osoba ubijeno je u nedelju u napadu na policijsku stanicu, a mediji su izvestili da je bilo novih sukoba u Mombasi. Oko 250.000 ljudi napustilo je svoje domove zbog sukoba između političkih rivala, etničkih grupa i policije.
Društvo pravnika Kenije pozvalo je Kibakija da odstupi sa vlasti, navodeći da izbori nisu bili valjani, a proglašenje pobednika neprihvatljivo. Posmatrači Evropske unije kritikovali su način na koji su neki glasovi prebrojani, uključujući anomalije između rezultata na lokalnom i nacionalnom nivou.
Neke prodavnice u Najrobiju ponovo su počele da rade, a minibusevi opet saobraćaju, nakon nekoliko dana tokom kojih je grad bio opustošen. „Sada smo sigurni da će proces posredovanja uskoro da počne. Obaveštavamo zato naše pristalice da se javna okupljanja prekidaju“, rekao je Odinga posle sastanka s Džendaijem Frejzerom, glavnim zvaničnikom SAD za Afriku. On je ocenio da je Kenija u ozbiljnoj krizi i osudio nasilje.
Sukobljene strane razmenile su optužbe o etničkom čišćenju tokom nedelje nasilja koje je izbilo pošto je Kibaki proglasio svoju pobedu. Vlada je saopštila da je poginulo 486 osoba, dok su zvaničnici policije za AFP izjavili da je mrtvih najmanje 600, i da su mnogi leševi još uvek u „šipražjima“.
Odinga je rekao da će verovatno i predsednik Gane Džon Kufur, predsedavajući Afričke unije, doputovati na razgovore u Keniju. Vlada je prošle nedelje saopštila da nema razloga da Kufur dolazi u Keniju.
Kibaki je ponudio stvaranje „vlada nacionalnog jedinstva“, što je Odinga odbio navodeći da predsednik mora da odstupi. Dopisnik BBC navodi da nema znakova razrešenja krize i da je jaz između pozicija dve strane prevelik. Vlada je saopštila da je angažovala pešadiju da pomogne deblokiranje glavnih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari