Kesić o Karićevoj promeni godine rođenja: Jeftinije nego da se podvrgava bolnim tretmanima podmlađivanja 1foto promo

– Pametan potez, jer je mnogo elegantnije i jeftinije promeniti godinu rođenja, nego se podvrgavati napornim, skupim, a često i bolnim tretmanima podmlađivanja i estetskim operacijama – kaže za Danas Zoran Kesić, satiričar i voditelj emisije “24 minuta”, povodom navoda da je Bogoljub Karić tražio da mu se godina rođenja iz 1954. promeni u 1974.

Podsetimo, biznismen Bogoljub Karić saopštio je danas da je na svoj 65. rođendan gradskoj upravi Kragujevca, kao nadležnom državnom organu, podneo zahtev za donošenje odluke o promeni upisa podatka o činjenici njegovog rođenja, tako što će se utvrditi da je rođen 17. januara 1974. godine u Peći, a ne 17. januara 1954. kako je upisano u matičnoj knjizi.

Opisujući sebe kao jedinstvenu ličnost u savremenoj srpskoj istoriji, on podseća da neumorno promoviše čovekoljublje, „pa je i taj zahtev podneo u ime svih koji se, bez obzira na godine života, osećaju sposobnim da rade i budu posvećeni dobrobiti ne samo svoje porodice, kao najsigurnijeg mesta, nego i društva kao celine“.

Međutim, iz kragujevačke Gradske uprave gde se nalaze matične knjige iz Peći demantovali su za Danas da je Bogoljub Karić podneo zahtev za „podmlađivanje”, te smatraju da je reč o šali, koju su preneli mediji.

Marko Vidojković, pisac, jedan od voditelja emisije “Dobar loš i naš kolumnista, kaže za Danas da će se rukovoditi Karićevim primerom i da će tražiti da mu se promeni godina rođenja u 2000., „jer do pada Karićevog pajtosa Miloševića kao da nisam živeo“.

Inače, pravnik Rade Manović objašnjava za Danas da ne postoji nijedan važeći pravni propis na osnovu kojeg se može u matičnim knjigama izvršiti izmena upisa kakvu navodno želi Bogoljub Karićem.

Saglasno važećim zakonima, ukazuje naš sagovornik, moguće je pokrenuti dve vrste postupka u vezi upisa činjenice rođenja u matične knjige i to: 1. Sudski vanparnični postupak; 2. Upravni postupak.

Sudski vanparnični postupak pred Osnovnim sudom radi utvrđenja vremena rođenja pokreće lice čije koje nije upisano u matičnu knjigu rođenih, a vreme i mesto svog rođenja ne može da dokaže na način predviđen propisima kojima se uređuje vođenje matičnih knjiga.

“Ovaj postupak mogu pokrenuti i druga lica koja imaju neposredan pravni interes (npr. bliski srodnici) kao i organ starateljstva. Dakle, u tom slučaju se pred nadležnim sudom izvode dokazi (npr. pregled lekara odgovarajuće specijalnosti) koji imaju za predmet dokazivanje činjenice vremena rođenja zainteresovanog lica. Rezultat tog postupka je rešenje suda kojim se utvrđuje vreme rođenja, te sud pravnosnažno rešenje dostavlja matičaru radi upisa činjenice vremena rođenja”, objašnjava Manović za naš list.

Što se tiče upravnog postupka, dodaje on, Zakon o matičnim knjigama predviđa mogućnost vršenja ispravki u matičnim knjigama i to posle zaključenja upisa samo na osnovu rešenja nadležnog organa (gradske uprave).

“Takve ispravke pre zaključenja upisa može vršiti i sam matičar. Po pravilu u pitanju su greške tehničke prirode, nastale primera radi pogrešnim popunjavanjem prijave za upis određenih činjenica ili ukoliko podaci iz prijave nisu saglasne podacima iz matičnih knjiga. Nijedno lice, čije je vreme rođenja upisano u matičnu knjigu rođenih, nema pravo da na osnovu svog psiho-fizičkog stanja tokom određenog perioda života zahteva vršenje izmene upisa činjenice vremena rođenja”, ukazuje Manović.

Kako dodaje, ovo je pre svega iz razloga što je navedena činjenica višestruko pravno značajna, iz sledećih razloga – fizičko lice pravnu sposobnost stiče rođenjem, što znači da od tog momenta postaje subjekt prava i obaveza ( ima pravo da nasledi, da stekne pravo svojine i druga prava); sposobnost da zaključuje ugovore i druge pravne poslove fizičko lice stiče kada navrši 18 godina života.

“Ukoliko se izvrši izmena upisa, na taj način što će se utvrditi da je lice rođeno 1974. umesto 1954., logična posledica toga je da lice u prvih 20 godina svog života nije stekla nikakvo pravo niti obavezu, a takođe sve poslove koje je osoba preduzela u tom periodu nisu pravno valjani jer nije imala poslovnu sposobnost, tj. mogućnost da zaključuje ugovore i druge pravne poslove”, navodi Manović i zaključuje da ne postoji nijedan važeći pravni propis na osnovu kojeg se može u matičnim knjigama izvršiti izmena upisa kakvu navodno želi Bogoljub Karić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari