Ni ukrajinske ni proruske snage nisu ispoštovale rok za povlačenje oružja iz istočne Ukrajine, koji je dogovoren u Minsku, a koji je juče istekao. Dve strane su dobile dva dana pošto je sporazum o prekidu vatre stupio na snagu da počnu povlačenje. Kako su izvestili dopisnici, iako je juče uglavnom bilo mirno, izuzetak je bio grad Debaljcev, gde su vođene žestoke borbe.


Nemačka je saopštila da su dogovorene „konkretne mere“ koje će posmatračima omogućiti bolji pristup, ali nisu navedeni detalji. Posmatrači iz OEBS-a, koji su zaduženi za nadzor primirja, pokušavali su juče da uđu u Debaljcev pošto su im proruski pobunjenici u nedelju zabranili pristup.

Ukrajinska vojska je juče saopštila da su petorica vojnika ubijena, a 14 ranjena za 24 časa. „Nemačka kancelarka i ukrajinski predsednik su apelovali na ruskog predsednika da iskoristi uticaj koji ima na separatiste i izdejstvuje poštovanje prekida vatre“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefan Zajbert.

Pobunjenici tvrde da dogovor o prekidu vatre ne važi za Debaljcev jer je grad opkoljen. U noći između ponedeljka i utorka i juče u jutarnjim satima oko Debaljceva je otvorena artiljerijska vatra, a u samom gradu su prvi put vođene ulične borbe. Portparol ukrajinske vojske Anatolij Stelmah je rekao da su separatisti nastavili napade na položaje vladinih snaga. Ruski mediji su javili da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad Debaljcevom, pošto su prethodno opkolili grad, koji je bio u rukama ukrajinskih snaga. Pobunjenici tvrde da je veći deo grada sada pod kontrolom naoružanih grupa lojalnih samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck. Kako su izvestile pojedine agencije, pobunjenici su zauzeli železničku stanicu i policijsku stanicu u gradu. Ruska agencija Interfaks je izvestila da se 300 ukrajinskih vojnika predalo proruskim snagama u gradu. Debaljcev je strateški važan grad za obe strane.

Jedan od lidera pobunjenika Denis Pušilin je rekao da je Debaljcev „unutrašnja teritorija“, kao i da je borba za ovaj grad „moralna stvar“. „Nemamo pravo da prekinemo da se borimo“, rekao je on za Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland apelovali su da se OEBS-u omogući pristup istočnoj Ukrajini. Merkelova je rekla da je situacija na „staklenim nogama“. Portparolka američkog Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da su SAD „generalno zabrinute zbog pogoršanja situacije u samom Debaljcevu i njegovoj okolini“.

Savetnik predsednika Ukrajine Jurij Birjukov je saopštio juče da je Ministarstvo odbrane Ukrajine poslalo u SAD spisak neophodnog naoružanja i vojne opreme. Pregovori sa američkom stranom se vode kontinuirano, preneo je FoNet.

Prema njegovim rečima, razgovarano je o prvoj tranši isporuke naoružanja u vrednosti od 350 miliona dolara, koja bi bila realizovana u naredne tri godine, kao i o mogućoj dodatnoj isporuci vrednoj milijardu dolara.

U međuvremenu, EU su proširile sankcije na Rusiju. Ona je na svoju listu dodala 19 zvaničnika, od kojih je većina u uporištima proruskih separatista u Donjecku i Lugansku, kao i dva zamenika ministra odbrane i poznatog ruskog pevača i poslanika Josifa Kobzona.

Vojne vežbe na zapadu Rusije

Moskva – Rusko ministarstvo odbrane je u ponedeljak započelo vežbe padobranskih jedinica na zapadu Rusije, javlja Interfaks. Rusija je izvela nekoliko nenajavljenih vojnih vežbi od kada su se njeni odnosi sa Zapadom pogoršali zbog ukrajinske krize. Intefaks, međutim, nije precizirao koliko će padobranaca učestvovati u vežbama u provinciji Volgograd na zapadu Rusije, koja se ne graniči sa Ukrajinom. Ministarstvo odbrane je saopštilo da su predstavnici holandske vojske juče započeli inspekciju u Rostovu koja će trajati do 20. februara s ciljem da utvrde da li u tom području, koje se graniči sa Ukrajinom, ima vojnih delovanja, preneo je sputniknews.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari