Kikinda: Obeležen Svetski dan fizičke aktivnosti 1Foto: Grad Kikinda

Kikinđani su brojnim aktivnostima u gradu obeležili Međunarodni dan fizičke aktivnosti, koji su organizovali Grad Kikinda, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Turistička organizacija.

Održane su radionice za decu, u organizaciji Crvenog krsta i Doma zdravlja, dok je na Starom jezeru održana promocija fizičke aktivnosti kroz javni čas joge, igrom plesnih škola „Gusle“, Sportskog centra „Jezero“ i Plesnog studija „Dance and soul“.

Dragan Pecarski, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu podsetio je na važnost bavljenja sportom, kako bi se unapredio i kvalitet života naših sugrađana.

Pecarski je istakao da će Grad Kikinda uvek podržati sve manifestacije koje promovišu sport i zdrav način života:

“Fizička aktivnost veoma je bitna za celokupnu populaciju, kako od najmlađih do nastarijih sugrađana koji su došli da svojim prisustvom obeleže ovaj važan datum. Drago mi je što ni loše vremenske prilike nisu sprečile najstarije građane da izađu i lepo se provedu uz brojne aktivnosti koje smo pripremili. Grad Kikinda će ovakve manifestacije uvek podržati i biti važna karika u organizaciji svih manifestacija koje podstiču zdrav način života“.

Poslednji put manifestacija je održana 2019. godine, tako da se usled proglašenja pandemije korona virusa nekoliko godina nije organizovala:

“Polako se sve vraća u normalu, vidi se da su Kikinđani jedva dočekali da budu deo ove manifestacije, jer je jako važno da se svi naš sugrađani dobro osećaju, pogotovo nakon pauze od pandemije, a naravno da očuvaju i svoje zdravlje bavljenjem fizičkom aktivnošću. Neko je šetao, neko je plesao, a neko se bavio nekim drugim aktivnostima, ali je najvažnije baviti se sportom“, dodala je Jasmina Milankov, v.d. direktora Turističke organizacije Kikinda.

Kikinda: Obeležen Svetski dan fizičke aktivnosti 2
Foto: Grad Kikinda

Više od 50 građana obeležilo je današnju manifestaciju posvećeni sportu i zdravom životu:

“Vremenski uslovi su nas malo poremetili i nismo u potpunosti uspeli da organizujemo manifestaciju onako kako smo to želeli, ali mi je drago što smo na zaista lep način to obeležili. Najviše su se odazvali penzioneri, jako mi je žao što nisam videla mame sa bebama, ali očigledno su bile sprečene usled loših vremenskih uslova. Mi smo pre podne radili sa ekipom Crvenog krsta, bilo je desetak učenika, posle podne nas je bilo više od 50, što znači da smo uspeli da našim sugrađanima upriličimo jedan lep i kvalitetan dan“, istakla je Olivera Vučković Popov, glavna sestra patronažne službe Doma zdravlja Kikinda.

Podaci poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od dve trećine odraslog, a naročito urbanog stanovništva u zemlji fizički neaktivno, gojazno i u riziku od dobijanja dijabetesa i drugih hroničnih bolesti.

Samo 4,4 odsto stanovnika bavi se nekom fizičkom aktivnošću koja utiče na poboljšanje zdravlja, a koja nije vezana za radne aktivnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari