Kikinda rekonstruiše javnu rasvetu i očekuje uštedu sa novim led svetlom 1Foto: grad kikinda

 U Kikindi su završeni radovi na zameni starih sijalica javne rasvete novim LED osvetljenjem primenom mera uštede energije, saopštila je ova lokalna samouprava.

Kako su objasnili, implementirano je novih 7.615 LED svetiljki, koje su proizvedene u Srbiji u fabrici Zumtobel u Nišu, a radni vek ove opreme je 25 godina po proizvođačkim specifikacijama.

Reč je o privatno javnom partnerstvu čiji ugovor traje 15 godina, a treba da obezbedi uštedu od 75 odsto električne energije.

Zamenu javne rasvete kao i održavanje sistema javnog osvetljenja realizuju i samostalno finansiraju privatni partneri Petrol d.o.o. Beograd, koji je deo korporacije Petrol ad Ljubljana i Smart Energy Investment kft iz Budimpešte.

Kako se navodi, ovim projektom Kikinda se kreditno nije zadužila, a kompletno ugrađena oprema po ugradnji je predata u vlasništvo grada bez naknade.

Prema analizi dosadašnja godišnja potrošnja bila je oko 403 hiljade evra, odnosno oko 6 miliona evra za 15 godina, a ranija predviđena ušteda je bila oko 471 hiljade evra za 15 godina.

„Prema sadašnjim parametrima očekuje se da će pozitivan efekat za grad da bude najmanje oko 450.000 evra godišnje, odnosno oko 6,7 miliona evra za vreme trajanja projekta.

„Grad Kikinda će ostvariti ove značajne finansijske uštede za koje neće imati sopstvena ulaganja“, poručuju iz lokalne samouprave u Kikindi.

Grad Kikinda moći će uskoro svoju uštedu da usmerava u druge projekte od značaja, a na osnovu zamene javnog osvetljenja kroz javno – privatno partnerstvo koje je omogućilo sigurne benefite lokalnoj samopuravi i građanima Kikinde.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari