Kikinda: Sa ruskoselskim poljoprivrednicima razgovarali ministar, pokrajinski sekretar i gradonačelnik 1Foto: Grad Kikinda

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, u pratnji gradonačelnika Kikinde, Nikole Lukača, posetili su gazdinstvo Zoltana Ekreša u Ruskom Selu.

“Već je raspisana većina konkursa koje je resorni sekretarijat namenio poljoprivrednim proizvođačima. Opredelili smo 240 miliona dinara (2 miliona evra) za ulaganja u fizičku imovinu gazdinstava, a tiču se nabavke priključne mehanizacije. Izdvojio bih takođe i konkurs za mlade poljoprivrednike koji žele da započnu svoje aktivnosti. U te svrhe je namenjeno 200 miliona dinara ( million i 700 hiljada evra). U oblasti stočarstva, na raspolaganju je konkurs u iznosu od 110 miliona dinara (930 hiljada evra). U odnosu na lane, za stočarstva smo namenili 20 miliona dinara (170 hiljada evra) više” naveo je Božić i potvrdio da su iznosi većine konkursa u 2022. uvećani u odnosu na prošlogodišnje.

Pokrajinski sekretar osvrnuo se i na budžet namenjen za podsticaj pčelarstva.

“Što se tiče pčelara, ukupna suma je takođe povećana sa prošlogodišnjih 25 miliona (210 hiljada evra) na 30 miliona dinara (250 hiljada evra). Toliko je ukupno sredstava namenjeno ovogodišnjim konkursom. Svi ovi podsticaji su konkretna podrška poljoprivrednim proizvođačima u Vojvodini” dodao je Božić.

Grad Kikinda, na godišnjem nivou, za poljoprivredu izdvaja približno oko 100 miliona dinara (850 hiljada evra), dok je 15 miliona dinara (130 hiljada evra), po raznim osnovama, namenjeno za konkurse.

Zanimljivo je da je pijaca (vidi tekst) u centru grada do sada koštala preko 350 miliona dinara (3 miliona evra) dok se vlast hvali , spram ove sume, minornim povećanjima koja ne prate rast cena goriva, đubriva i ostalih troškova.

“Konkretno, za pčelarstvo, povrtarstvo, dakle za subvencionisanje malih i srednjih proizvođača. Sve što Pokrajina i Republika po svojim konkursima ne pokrivaju, tu smo mi da na lokalu pomognemo. Trudićemo se i u narednom periodu da budemo otvoreni i dostupni kako bi u direktnom razgovoru, kao što je to bilo u Ruskom Selu, čuli šta su potrebe proizvođača hrane” saopštio je Lukač.

Kako je rekao Zoltan Ekereš iz Ruskom Sela, njegovo gazdinstvo fokusiralo se na ratarsku proizvodnju.

“Obrađujemo više od 200 hektara, od kojih je polovina u zakupu. Naša porodica od poljoprivrede živi pedesetak godina. Nameravamo da putem konkursa nabavimo veći traktor. Sticajem okolnosti, ranije nismo konkurisali” potvrdio je Ekereš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari