Kikindski vokalni sastav Gusle odličan u tracionalnom pevanju 1Foto: screenshot

U rodnom mestu Stevana Mokranjca, Negotinu, nagrade na 9. Vokalnom etno festivalu mladih za pevanje osvojile su dve vokalne grupe iz Banata od čega je jedna iz Kikinde,

Laureatom je proglašena pevačka grupa „Vreteno“ iz Banatskog Karađorđeva u kategoriji „tradicije“ dok je žiri prvu nagradu u ovoj kategoriji dodelio ženskoj pevačkoj grupi „Gusle“ iz Kikinde.

Sa protekla tri nastupa na Vokalnom etno festivalu u Negotinu, članice ženske pevačke grupe ADZNM „Gusle“ u Kikindu su se vratile sa čak dve nagrade.

Tim povodom u gradskoj kući u Kikindi organizovan je prijem kod gradonačelnika za uspešne mlade Kikinđanke iz, kako je navedeno, najstarijeg akademskog društva u ovom gradu.

Kako je istaktnuto tom prilikom, skoro vek i po negovanja tradicionalne muzike i igre, nematerijalne kulturne baštine, običaja i tradicije, misija su generacija koje su bile deo Gusala, kao i onih koje tek dolaze.

Međunarodni Vokalni etno festival mladih održan je Mokranjčevoj kući u Negotinu od 24 do 26. juna, a na festivalu su nagrade osvojila i druga pevačka društva, među njima  drugo mesto osvojile su članice Pevačke grupe Odseka za tradicionalna pevanja i sviranje  MŠ „Mokranjac“ iz Beograda, kao i svernomakedonska  Katedra za tradicionalnu muziku i igru DMBUC „Ilija Nikolovski Luj“ iz Skoplja.

U kategoriji obrada titulu laureta ponela je Vokalna radionica „Bistrik“ Biljane Krstić iz Beograda.

Drugo mesto u ovoj kategoriji pripalo je Etno grupi „Zlatovez“ Umetničke škole Stevan Mokranjac iz Negotina i bugarskom Narodnom horu „Boja“ iz Vidina.

Treća nagrada pripala je Ansamblu požarevačke gimnazije i Etno sekciji Prve kragujevačke gimnazije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari