Kim Džong Il, lider Severne Koreje, jedne od najzagonetnijih i međunarodno izolovanih zemalja, umro je u subotu u 69. godini, javile su juče svetske agencije. Kim, koga su sunarodnici zvali „Dragi vođa“, a Zapad doživljavao kao diktatora, preminuo je od srčanog udara u svom blindiranom vozu tokom putovanja po državi, naveli su mediji u Severnoj Koreji.


Severnokorejski lider bio je lošeg zdravstvenog stanja u protekle tri godine, budući da je 2008. doživeo moždani udar. Ubrzo po objavljivanju vesti o njegovoj smrti hiljade građana Pjongjanga okupilo se na ulicama, a na video-snimcima vide se uplakani ljudi. Lider Severne Koreje biće sahranjen 28. decembra u Pjongjangu u memorijalnom centru Kumsusan, gde se nalaze i posmrtni ostaci njegovog oca i nekadašnjeg vođe Kim Il Sunga. Nacionalna žalost trajaće do 29. decembra. Najmlađi sin Kim Džong Ila, Kim Džong Un, naslediće oca na državnom kormilu.

Predstavnici pojedinih država ocenjuju da bi smrt Kim Džong Ila mogla da destabilizuje region, naročito zbog najavljenog prenosa vlasti na njegovog sina, ali da takođe predstavlja šansu za okretanje novog diplomatskog lista u Severnoj Koreji. Rusija, jedna od malobrojnih zemalja koje imaju diplomatske i ekonomske odnose sa Severnom Korejom, uputila je saučešće zbog Kimove smrti, dok je Kina izrazila duboko žaljenje zbog takve vesti. „Šokirani smo vešću o smrti druga i glavnog vođe Severne Koreje, izražavamo duboko žaljenje zbog njegovog odlaska i upućujemo iskreno saučešće narodu Severne Koreje“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Kine.

SAD su na smrt severnokorejskog lidera reagovale saopštenjem da budno prate situaciju i istakle da se Vašington zalaže za stabilnost na Korejskom poluostrvu. Evropska unija je navela da je uspostavila kontakt sa svojim strateškim partnerima, kako bi analizirala moguće posledice tog događaja. Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg uputio je izraze saučešća građanima Severne Koreje, ali je naglasio da bi Kimova smrt „mogla da bude tačka preokreta za Severnu Koreju“, javila je Beta. „Nadamo se da će njihovo novo vođstvo shvatiti da saradnja sa međunarodnom zajednicom nudi najbolje izglede za unapređenje života običnih ljudi u Severnoj Koreji“, naveo je Hejg u saopštenju. Sličan stav izrazili su nemački zvaničnici, koji su ocenili da Kimova smrt predstavlja šansu za promene u Severnoj Koreji. Šef francuske diplomatije Alen Žipe izrazio je nadu da će jednog dana narod Severne Koreje moći da ponovo stigne do slobode“.

– Smrt jednog čoveka nikada nije radosna vest, a patnja jednog naroda rastužuje, to je ono što je važno – kazao je Žipe i precizirao da će francuske vlasti „veoma pažljivo pratiti posledice tranzicije vlasti“ u Pjongjangu. Vest o smrti severnokorejskog lidera uzdrmala je i finansijska tržišta u Aziji, nagoveštavajući dalju nestabilnost na podeljenom korejskom poluostrvu. U Južnoj Koreji, vojska je stavljena u stanje pripravnosti, a vlada je najavila hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Odnosi između dve Koreje su zategnuti od primirja potpisanog posle Korejskog rata, 1953. Postoje navodi da je Severna Koreja juče testirala raketni projektil kratkog dometa. Vlada Japana je takođe najavila hitnu sednicu, a iz Tokija su upućeni izrazi saučešća zbog iznenadne smrti Kim Džong Ila. Australijski premijer Kevin Rad rekao je da Kimova smrt donosi „izuzetno težak period tranzicije“.

Mnogi detalji iz života Kim Džong Ila ostali su tajna za svetske medije. U službenoj biografiji navodi se da je rođen 16. februara 1942. na planini Pektu u severnom delu Koreje, tadašnjoj japanskoj koloniji, ali postoji i druga verzija prema kojoj je rođen godinu dana ranije, u sibirskom selu Vjatskoe. U tom mestu njegov otac Kim Il Sung bio je komandant bataljona 88, sovjetske brigade, koju su činile izbeglice iz Kine i Koreje. Majka Kim Džong Ila je komunistkinja Kim Džong Suk, prva supruga Kim Il Sunga. Veruje je se da je Kim Džong Il deo mladosti proveo u Sovjetskom Savezu, pod imenom Jurij Irsenovič Kim. Godine 1948. njegov otac je postao prvi predsednik vlade novoosnovane Demokratske Narodne Republike Koreje.

Pošto je 1964. diplomirao političku ekonomiju, Kim Džong Il se aktivno uključio u politiku. Godine 1974. proglašen je za zvaničnog naslednika Kim Il Sunga na državnom kormilu. Posle smrti Kim Il Sunga, koji je umro 8. jula 1994, Kim Džong Il je preuzeo kontrolu nad svim funkcijama i državnim aparatom. Tokom sedamnaestogodišnje vladavine izgradio je kult ličnosti, a 16. februar je u čast njegovog rođendana proslavljan u Severnoj Koreji kao državni praznik. Odnosi između Severne Koreje i Zapada dodatno su zaoštreni u julu 2006, kada je Pjongjang lansirao raketne projektile, koje su završile u Japanskom moru.

Veći deo budžeta Kim Džong Il je navodno trošio na naoružanje, dok su Ujedinjene nacije upozoravale da u nekim delovima Severne Koreje vlada glad. Bio je zvanično oženjen sa Kim Jang Suk, ali se veruje da je proteklih nekoliko godina živeo odvojeno od nje. Prva supruga preminulog severnokorejskog vođe bila je Song Hje Rim. U brakovima i vanbračnim vezama Kim Džong Il dobio je najmanje sedmoro dece. Bio je veliki ljubitelj košarkaških utakmica i filmova u kojima je glumila Elizabet Tejlor.

Unuk u Mostaru

Unuk Kim Džong Ila, Kim Han Sol, pohađa Ujedinjeni koledž sveta u Mostaru, objavili su u septembru mediji u Bosni i Hercegovini. Šesnaestogodišnji Kim Han Sol provešće dve godine u tom gradu. Sin Kim Džong Nama koji je dugo slovio za naslednika preminulog vođe pokušao je, prema medijskim navodima, da upiše nekoliko prestižnih škola u Sjedinjenim Državama, ali nije dobio vizu.

„Veliki naslednik“

Kim Džong Un, treći i najmlađi sin Kim Džong Ila i njegov „veliki naslednik“ na funkciji, rođen je 1983. ili 1984. Pohađao je međunarodnu školu u Švajcarskoj, a potom je diplomirao na Vojnom univerzitetu Severne Koreje. Prošle godine je dobio čin generala i imenovan je za potpredsednika Komisije za narodnu odbranu koju zapadni mediji opisuju kao najvažniju instituciju u Severnoj Koreji. O Kim Džong Unu, a zvanična severnokorejska novinska agencija navodi da je „narod ujedinjen pod njegovim vođstvom“, već su ispevane ode. Posle objavljivanja vesti o smrti Kim Džong Ila, počelo je masovna izrada portreta naslednika, naveo je Bi-Bi-Si. Kim Džong Un navodno je fan NBA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari