Kina ima šanse da prevaziđe Sjedinjene Države u sveukupnom smislu do 2049. godine, kada obeležava svoj stoti rođendan, smatraju stručnjaci Kineske akademije nauka. Jačanje privrede se pri tom, u izveštaju Akademije, ne uzima kao glavni, a još manje kao jedini kriterijum, već se pominje „blagostanje nacije“ kao zbir mnogih elemenata.

Što se tiče privrednog bogatstva, Kina će prema stručnjacima Akademije nauka, prevazići SAD već 2019. godine. U izveštaju objavljenom pre dva dana Kineska akademija nauka navodi da se očekuje obnavljanje Kine i da će zemlja prevazići SAD ukoliko nastavi da razvija „blagostanje nacije“.

U izveštaju se „blagostanje nacije“ opisuje kao opšte stanje zemlje, a kao glavni kriterijumi su odgovarajuće korišćenje resursa i raspodela bogatstva. Izveštaj navodi da je „blagostanje nacije“ u Kini bolje od američkog od 2007, i dodaje da će se dalje poboljšati i posle 2019, kada se očekuje da Kina postane najveća privreda u svetu. Kineski stručnjaci pišu i o stepenu „blagostanja nacije“ u 100 zemalja, koristeći kriterijume kao prirodna i ekonomska samoodrživost, nacionalno odlučivanje i ispunjavanje nacionalnih odgovornosti. Zemlje su podeljene u četiri kategorije prema tim kriterijumima.

Kina je na 11. mestu sa stepenom „odgovarajućeg standarda“, SAD, Japan i Britanija su u grupi od 37 zemalja koje imaju „manjak blagostanja“.

Švedska, Finska i Austrija su među prvih 10 zemalja sa ocenom „viška blagostanja“. Etiopija, Sudan, Irak i Avganistan su na dnu lestvice sa „slabim blagostanjem nacije“ navodi se u izveštaju. Navodi se da se američko blagostanje nacije pogoršava zajedno sa pogoršanjem ekonomije iako je SAD i dalje zemlja bogatstva i moći. Blagostanje nacije u Kini se poboljšava zbog povoljne ekonomske situacije, kapaciteta uređenja i kredibiliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari