Kisić: Krajem prošle i početkom ove godine rođeno značajno više beba, mere počele da daju rezultate 1Foto: Shutterstock/Lamarinx

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da su populacione mere koje država sprovodi počele da daju rezultate, budući da je krajem prošle i početkom ove godine rođeno značajno više beba u odnosu na isti period prethodne godine.

Ona je na panelu „Lepota žene“, posvećenom reproduktivnom zdravlju žena, naglasila da država sprovodi niz mera u cilju podsticanja rađanja, od finansijske podrške, subvencija za stanove za majke koje nemaju nekretninu, do podrške u procesu vantelesne oplodnje, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Praktično smo među vodećim državama u svetu kada su u pitanju mere i mogućnosti koje se tiču potpomognute oplodnje, a sada imamo i mogućnost oplodnje doniranim reproduktivnim materijalom“, rekla je Kisić.

Ona je dodala da je Ministarstvo sprovelo dva nacionalna istraživanja o stavovima mladih o reproduktivnom zdravlju i o braku i porodici.

Rezultati tih istraživanja, u kojima su učestvovali učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola širom Srbije, koji će biti uskoro poznati, prema rečima Kisić, biće smernice za kreiranje budućih mera i politika.

„Nadam se da ćemo uz pomoć rezultata ovih istraživanja još prezicnije definisati mere koje su za mlade najznačajnije“, kazala je Kisić.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je sačinilo predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u smislu podrške ženama preduzetnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari