Kladovo: Kako Novu godinu dočekati dvaput za sat vremena 1Grdaski trg Turn Severin/Foto: ustupljena fotografija Milan Rašević

Poslednji dan u kalendarskoj godini traje 24 sata, kao i svi ostali tokom godine. Međutim, ako živite na granici dveju država u još na granici dve vremenske zone, onda uobičajenu formulacija “najduža noć u godini” to i praktično postaje. Petočlana ekipa udruženja “Divljina” iz Kladova potvrdila je to noćas, na prelazu 2022. u 2023. godinu. Utiske su podelili sa Danasom.

Nova godina stiže jednom i potrebno je da prođe 365 dana kako bi ponovo stigla. Ali ako živite na granici vremenske zone i dovoljno ste brzi, Novu godinu možete za sat vremena da dočekate dva puta.

Nemoguće – ne nije. I nisu potrebna ni ekstremno brza prevozna sredstva, dovoljan je običan automobile i društvo koje je spremno za avanturu.

Kladovo se nalazi na granici sa Rumunijom koja je jedna vremenska zona ispred nas ili običnom rečnikom rečeno, rumunski satovi pokazuju sat vremena ranije u odnosu na naše.

Kladovo: Kako Novu godinu dočekati dvaput za sat vremena 2
Doček Nove 2023. na trgu u Turn Severinu/Foto: ustupljena fotografija M.Rašević

Preko puta Kladova je Drobeta Turn Severin, grad sa oko 100.000 stanovnika, a između dva grada je dvadesetak kilometara računajući i kilometar na Hidroelektrani “Đerdap 1” koja je i granični prelaz između Srbije i Rumunije.

-Od rumunskih prijatelja imali smo informaciju da se na gradskom trgu u Turn Severinu organizuje doček na otvorenom i nas petoro je rešilo da proba možemo li da novu godinu dočekamo dva puta – ispričao nam je početak novogodišnje avanture Milan iz udruženja “Divljina”.

Rečeno – učinjeno. Seli su u automobil i negde oko 20 sati po našem vremenu krenuli put Rumunije.

Na graničnom prelazu, kako nam je ispričao naš sagovornik, rumunski carinici su bili znatiželjni i pitali su ih gde su se uputili, budući da su bili među retkima koji su tog dana iz Srbije putovali u Rumuniju.

Mnogo je više bili rumunskih državljana koji su novogodišnje praznike provodili u Srbiji.

-Stigli smo u Turn Severin. Centralni trg je bio praznično osvetljen i ukrašen i program je već počeo. Na naše iznenađenje, nakon nastupa jednog di-džeja, na binu je izašao srpsko – rumunski orkestar. Na trgu u Turn Severinu u novogodišnjoj noći slušao se Đurđevdan i Kalašnjikov – priča nam društvo iz “Divljine”.

Sa velikim brojem Rumuna koji su istovremena sa njima bili na trgu u Turn Severinu odbrojali su pred ponoć, dočekali Novu 2023. po rumunskom vremenu, odgledali vatromet za koji kažu da je bio veličanstven i seli u automobil.

I bili „brži“ od Nove godine.

-Trebalo nam je malo vremena da se “izvučemo iz grada” granicu smo, kao i u dolasku, prešli bez problema i zadržavanja i u Kladovu stigli deset minuta pre ponoći. Taman na vreme, da se još jednom među sobom isčestitamo i razmenimo najlepše želje za Novu godinu – kazao nam je Milan.

I slikali se pored gradskog sata u kladovskoj “Skadarliji” za dokaz i uspomenu da su uspeli u naumu – da Novu 2023. godinu dočekaju dva puta.

Petočlana ekipa “Divljine” bila je među retkima, ako ne i jedina iz Srbije, koja je Novu 2023. dočekala u Drobeti Turn Severinu.

Ali su zato Kladovo i za ovaj praznik, odabrali brojni rumunski turisti. Prema nezvaničnim podacima u kladovskim ugostiteljskim objektima u novogodišnjoj noći bilo je oko 400 turista iz Rumunije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari