Kladovo: Za crkve i verske zajednice ove godine tri miliona iz opštinskog budžeta 1Foto: J. B. K.

Crkve i verske zajednice upisane u Registar crkava i verskih zajednica Ministarstva pravde, koje imaju sedište na teritoriji opštine Kladovo ili svoj program realizuju u kladovskoj opštini do kraja marta mogu da konkurišu za sredstva opštinskog budžeta opredeljena za crkve i verske zajednice.

Na osnovu Pravilnika o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju crkve i verske zajednice u opštini Кladovo, raspisan je konkurs za dodelu budžetskih sredstava opštine Kladovo crkvama i verskim zajednicama.
U ovogodišnjemm opštinskom budžeta je za ovu namenu opredeljeno tri miliona dinara.
Ova sredstva mogu da se koriste za adaptaciju, rekonstrukciju ili investiciono i tekuće održavanje crkava, verskih objekata i parohijskih domova odnosno održavanje prostora oko verskih objekata.
Budžetska sredstva sa ove pozicije namenjena su i za nabavku, obnovu i zaštitu crkvenih relikvija -ikona, verskih i sakralnih predmeta i drugih predmeta koji doprinose verskim obredima, kao i za obeležavanje tradicionalnih godišnjica i manifestacija vezanih za rad i istoriju crkvene/verske zajednice.
Crkve i verske zajednice mogu da konkurišu za ova sredstva za organizovanje poseta drugim crkvenim/verskim zajednicama i organizovanje stručnih skupova i naučnih istraživanja vezanih za crkvu/versku zajednicu.
Kako je navedeno u konkursu, pravo podnošenja prijave za finansiranje programa od javnog interesa imaju: podnosioci koji imaju status crkve ili verske zajednice u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama (da su upisani u Registar crkava i verskih zajednica Ministarstva pravde) i crkve i verske zajednice koje imaju sedište na teritoriji opštine ili se aktivnosti iz Programa realizuju na teritoriji opštine.
Prijave na konkurs se podnose do kraja marta, a nadležna opštinska komisija u roku od 60 dana treba da donese odluko o dodeli sredstava i objavi rang listu na zvaničnoj internet stranici opštine Kladovo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari