Klix.ba: Postojali tajni dogovori između vlasti u Beogradu i Suda u Hagu 1Haški tribunal Foto: EPA/MARTIJAN BEEKMAN

Bosansko-hercegovački portal Klix.ba objavio je faksimile dva dokumenta za koje tvrdi da se odnose na vojno kadriranje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i korespondenciju između Državne zajednice Srbija i Crna Gora i tadašnje glavne haške tužiteljke Karle del Ponte.

Prema faksimilu objavjenom na tom prtalu, prvi dokument se odnosi na ukaz SRJ od 16. juna 1994. godine (1/2-01-001/94-22), kojim se komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, kasnije osuđen u Hagu za ratne zločine, vanredno unapređuje u čin general-pukovnika. Tada je predsednik SRJ bio Zoran Lilić.

Drugi dokument se odnosi na ukaz SRJ do 16. juna 2001. (1/2-01-0003/2001-30/01), kojim se Mladić i još 25 generala skidaju sa evidencije profesionalnih vojnika Vojske Jugoslavije.

Taj drugi ukaz je potpisao tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica, proističe iz faksimila koji je objavio Klix.ba.

Portal tvrdi da je državna zajednica Srbija i Crne Gora u korespodenciji s Haškim tribunalom za ratne zločine u avgustu 2005. tražila da se pomenuti ukazi – zaštite.

Ti dokumenti potvrđuju da su između vlasti u Beogradu i Suda u Hagu postojali tajni dogovori tokom procesuiranja ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, zaključuje Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari