Ključna tri svedoka u slučaju "Panda" - Vučić, Stanišić i Simatović: Da li će se 25 godina od ubistva srpskih mladića saznati istina? 1foto privatna arhiva

Posle četvrt veka od masakra u pećkom kafiću „Panda“, koliko će se navršiti 14. decembra, zastupnici roditelja ubijenih srpskih mladića listu traženih svedoka sveli su na „trojku“.

Neki kažu ključnu. U pitanju su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bivši načelnik Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, takođe visoki zvaničnik SDB.

Poslednja dvojica su haški osuđenici zbog zločina u Hrvatskoj i BiH, mada je Simatović krajem prošle nedelje pušten iz pritvora i vratio se u Beograd zbog teškog zdravstvenog stanja.

Vučić, koji je u vreme masakra u Peći bio ministar informisanja u tadašnjoj vladi „narodnog jedinstva“ Mirka Marjanovića, za svedoka se preporučio hvalisanjem u medijima o „šokantnim“ saznanjima o slučaju „Panda“ kad je već preuzeo vlast nad Srbijom.

Ključna tri svedoka u slučaju "Panda" - Vučić, Stanišić i Simatović: Da li će se 25 godina od ubistva srpskih mladića saznati istina? 2
Foto: Aleksandar Veljković

Stanišić i Simatović navodno se nezvanično pominju u gotovo svim „rekla-kazala“ varijantima koje stoje iza medijskih nastupa pojedinih političkih i javnih ličnosti o „Pandi“, a koje se u krajnjoj instanci dovode u vezu sa predsednikom Srbije.

Neke od njih su među 39 saslušanih svedoka u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu koje je istragu o zločinu u „Pandi“ pokrenulo 2015. godine.

U stranačkim kuloarima spekuliše se da je među „upućenima“ važno mesto imao i ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić, navodno zbog veza sa Stanišićem.

Sve u svemu 25 godina posle ubistva pet srpskih srednjoškolaca i jednog studenta, uz ranjavanje još 15 dece u napadu dvojice maskiranih lica u „Pandi“ krajem 1998, na potezu je Javno tužilaštvo na kome je odluka da li će i kad saslušati „ključnu trojku“.

Iako su prve Vučićeve zapaljive nedorečene izjave o masakru u „Pandi“ prethodile pokretanju istrage u Javnom tužilaštvu, on u ovoj „kući“ nije bio interesantan kao svedok.

Zahtev da se i on sasluša 10. avgusta podneo je advokat roditelja ubijenih mladića pozivajući se na Vučićeve izjave od 2013. do 2018.

Zbog težine Vučićevih nagoveštaja da iza masakra navodno stoje srpske bezbednosne službe, a ne kako se četvrt veka javno misli pripadnici OVK, porodice ubijene pećke dece traže da ih predsednik Republike primi.

On to od početka 2023. javno i obećava, ali izbegava svaki susret sa njima.

Srbi sa KiM koji najblaže rečeno ne veruju u Vučićevu kosovsku politiku tvrde da on manipulacijama sa slučajem „Panda“ prikriva predaju južne srpske pokrajine, dok Priština beleži još jedan politički „plus“ na putu potpunog zaokruživanja samoproglašene državnosti.

Čak i da se sasluša „ključna trojka“ da li će se saznati istina i da li će uticati na političke događaje koji dolaze, posebno na severu KiM?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari