Klubovi spremni za strože mere? 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/EV

U iščekivanju nove sednice Kriznog štaba, koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, doktor Zoran Bekić, potvrdio je da će se na sledećem sastanku razmatrati mogućnost širenja primene kovid propusnica i na sportske manifestacije.

Kako još uvek nismo dobili potvrdu od Vlade Srbije u kom obimu će mere biti proširene, obratili smo se ljudima iz fudbalskog i košarkaškog saveza, Zajednici klubova Superlige Srbije kao i sportskim klubovima.

Iz Košarkaškog saveza Srbije nismo dobili konkretan i zvaničan odgovor. Iz Fudbalskog saveza bili su nešto konkretniji a portparol FSS-a Milan Vuković, istakao je da će se odluke Kriznog štaba poštovati, bez obzira kada budu donesene.

„U ovom trenutku ne znamo da li će se to dogoditi. Mi ne možemo da pričamo o stvarima unapred. Ono što mogu da kažem, to je da ćemo sigurno slediti uputstva države Srbije i odluke Vlade i da ćemo postupati u skladu sa tim“

Ispred Zajednice klubova Superlige Srbije govorio je Aleksandar Pivić, direktor ove organizacije, koji je izneo svoj lični stav o eventualnom uvođenju kovid propusnica na sportske događaje.

„Mi već godinama imamo problem sa publikom na stadionima. Kao što znate, to je višegodišnji problem. Sa jedne strane, uvođenje kovid propusnica bi uticalo na još veći pad posete a sa druge strane podržavamo to da publika bude vakcinisana. U svakom slučaju, ako država donese odluku da se uvedu kovid propusnice i na sportske događaje, nemamo mi tu šta da podržimo ili ne podržimo, mi moramo da postupimo u skladu sa odlukama“, istakao je Pivić.

Reakciju na moguće uvođenje kovid propusnica i na sportske manifestacije, do objavljivanja teksta, nisu imali košarkaški i fudbalski klub Crvena zvezda kao ni fudbalski klub Partizan ali je zato sa zvaničnim stavom izašao Košarkaški klub Partizan Nis, koji je istakao da su oni, kao sportski kolektiv, spremni da slede instrukcije koje dobiju od nadležnih organa.

„Ukoliko se takva odluka donese, mi ćemo je poštovati. Podsećamo, svi igrači, članovi stručnog štaba i zaposleni u Košarkaškom klubu Partizan NIS su vakcinisani još početkom sezone čime je dat primer lične odgovornosti u okolnostima koje su nas zadesile.“

Sa zvaničnim stavom izašao je još jedan sportski klub, rastuća snaga u srpskom fudbalu – Topolski sportski klub.

„Fudbalski klub TSC Bačka Topola od početka pandemije prati sve preporuke i odluke Vlade Srbije i Kriznog štaba o merama za suzbijanje širenja Kovid-19. Kao klub preduzeli smo sve mere kako bi igrači, stručni štab i navijači bili bezbedni tokom odigravanja sportskih događaja.

Klub će i ubuduće postupati u skladu sa odlukama Vlade Srbije, jer nam je zdravlje sportista i svih učesnika sportskih događaja uvek na prvom mestu“, rekli su Topoljani.

Ipak, bez obzira na zvanične, šablonske stavove, deluje da sportske organizacije i klubovi nemaju sopstvenu taktiku za borbu protiv korone, već se oslanjaju isključivo na „direktive odozgo“, bez kritičkog mišljenja, spremni da prihvate sve što neko drugi odluči umesto njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari