Pod svodovima novovaroške Biblioteke tokom ovog meseca biće upriličene brojne književne večeri i promocije knjiga, a povodom obeležavanja značajnog jubileja – 100. godišnjice oslobođenja novovaroškog kraja.


Prva u nizu manifestacija održana je juče, a reč je predstavljanju sabranih dela Sretena Vukosavljevića, koja su publikovana u izdanju Službenog glasnika Srbije. Bogato stvaralaštvo jednog od najmarkantnijih ličnosti ovog dela zemlje, novinara, učitelja, ratnika , političara, jednog od utemeljivača sociologije kao naučne discipline na prostorima nekadašnje Jugoslavije, predstavili su novovaroškim poklonicima pisane reči sociolog Slobodan Gavrilović, direktor i urednik Službenog glasnika, i priređivači profesor doktor Milovan Mitrović, doktor Momčilo Isić i Dobrilo Aranitović.

Prema planu i programu obeležavanja jubileja, pod okriljem gradske Biblioteke, 17. i 18. oktobra (sa početkom u 17 sati) pisac i predavač Miloš Bogdanović održaće dva predavanja, kojima će obrađivati teme „Genetsko poreklo i karakterologija naroda Zapadnog Balkana“ i „Kako zrelo reagovati na stres“. Dan kasnije i sat ranije u ovdašnjoj književnoj riznici biće održan prigodan umetnički program pod nazivom „Vukovo poselo“ , kojim se obeležava šest godina od osnivanja ogranka Vukove zadužbine u gradu na padinama Zlatara. Iste večeri, sa početkom u 19 sati, biće upriličena promocija knjige „Zadužbinarstvo kod Srba“ autora Slavka Vejinovića. U petak , 26. oktobra matična Biblioteka bi trebalo da bude domaćin još jednog kulturnog događaja – promocije knjige „Boj na Sjenici i oslobađanje Prijepolja, Pljevalja, Nove Varoši i Priboja 1912. godine“ Jevrema Čakarevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari