Ko ima pravo na subvencije za energetsku sanaciju objekata u Užicu? 1Foto: N. Kovačević

Grad Užice je, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, raspisao dva konkursa za sufinansiranje mera za poboljšanje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova.

Jedan konkurs je namenjen za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, a drugi za stambene zajednice.

Za projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije”, koji realizuju Grad i Ministarstvo ove godine je izdvojeno, rekla je Nada Jovičić, gradska većnica, 36.250.000 dinara.

Maksimalni iznosi subvencije, u zavisnosti od paketa mera, kreće se od 50 do 65 odsto od vrednosti radova. Novac ne dobijaju građani, već ga Grad uplaćuje firmama koje su, na osnovu javnog poziva, angažovane za te poslove.

„Javni poziv traje do 31. decembra 2023. godine“, kazala je Jovičić i navela da će se taj projekat nastaviti i dogodine i da se neće prekidati do kraja 2027. godine.

Predviđeno je da se sufinansira devet mera – zamena spoljne stolarije, postavljanje termičke izolacije na spoljnim zidovima, kao i termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice.

Među merama koje će se podržati su i zamena neefikasnih ložnih uređaja kotlovima na gas i kotlovima ili pećima na pelet, ugradnja toplotnih pumpi, kao i solarnih kolektora i solarnih panela.

„Projekat se realizuje u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i u njemu mogu učestvovati vlasnici ozakonjenih objekata “, poručila je većnica.

Za stambene zgrade koje su u sistemu daljinskog grejanja, kazala je da ne mogu koristiti mere zamene ložnih uređaja i grejne instalacije, već isključivo zamenu stolarije.

O detaljima oba konkursa, građani se mogu informisati na sajtu Grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari