Novi glavni i odgovorni urednik NIN-a: Ko je Aleksandar Timofejev? 1Foto: FoNet Srđan Pablo Doroski

U ulozi novog glavnog i odgovornog urednika NIN-a, najstarijeg nedeljnog lista u Srbiji, ali i regionu, od 8. februara naći će se Aleksandar Timofejev, dugogodišnji novinar, bivši urednik B92, direktor Studija B i jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Aleksandar Timofejev (59) završio je Filološki fakultet u Beogradu – Odsek za opštu književnost i teoriju književnosti.

Prema zvaničnoj biografiji na sajtu NIN-a, novinarstvom je počeo da se bavi 1987. godine na programu radija Studio B kao reporter i radijski novinar.

Od samog osnivanja NTV Studio B, 1990. godine, radio je i kao TV novinar u informativnoj redakciji, a bio je i autor emisija na radiju Studio B.

U informativnoj redakciji Radija B92 od 1994. godine radio je kao novinar, autor, urednik i voditelj mnogih emisija.

Godinu dana kasnije uređivao je “Novine” u Torontu, list koji se obraćao novom talasu emigranata iz bivše Jugoslavije u Kanadi, a od 1995. bio je i povremeni dopisnik nemačkog javnog servisa WDR iz Kelna.

Godine 1999. postaje zamenik urednika informativno-političkog programa Radija B92, a od 2001-2004. bio je na poziciji urednika informativno-političkog programa TV B92.

Od 2004-2007. Aleksandar Timofejev bio je urednik, autor i voditelj emisije „Timofejev“ na TV B92.

Bio je i generalni direktor i glavni i odgovorni urednik RTV Studio B u periodu od 2007-2014. godine.

Aleksandar Timofejev je od 2015. godine menadžer Sektora integrisanih komunikacija na RTV Vojvodine.

Kao još jedna od značajnih stavki u njegovoj biografiji jeste i da je bio osnivač Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ali i dobitnik raznih nagrada i priznanja poput nagrade Udruženja književnika Srbije, DODES ’97, za izraz u izveštavanju i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Bogatu akademsku karijeru ostvario je na Akademiji lepih umetnosti gde je predavao novinarstvo od 2005. do 2007. godine.

Od 2007. do 2017. bio je angažovan na Akademiji umetnosti u Beogradu kao asistent, a potom i vanredni i redovni profesor na predmetima Radio, TV i produkcija u elektronskim medijima.

Podsećamo, urednički kolegijum Nedeljnih informativna novina (NIN) saopštio je 10. januara da su novinari te beogradske redakcije dali otkaz, pošto se ne slažu sa „promenom koncepcije“ koju je najavila nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović.

United media je potom najavila da pokreće novi nedeljnik u Srbiji, koji čine gotovo svi članovi redakcije NIN koji su kolektivno odlučili da napuste ovaj nedeljnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari