Ko je bio Milić Minja Šaković, član “škaljarskog klana” koji je ubijen u Budvi? 1Policija Crna Gora Foto: EPA/BORIS PEJOVIC EPA (Arhiva)

Jedan od visokopozicioniranih članova škaljarskog klana Milić Minja Šaković ubijen je sinoć oko 23.40 časova u Budvi.

On je ubijen u budvanskom kafiću Korkovado.

Budvanska policija pronašla je torbicu sa pištoljem kojim je pola sata pre ponoći ubijen Podgoričanin Milić Minja Šaković.

To je Vijestima potvrđeno u policiji.

Muškarac srednjeg rasta koji je bio obučen u belu košulju i imao beli kačket snimljen je na video nadzoru obližnjeg ugostiteljskog lokala, a inspektori analiziraju snimke.

Za sada postoji nekoliko različitih verzija odakle je ubica došao i na koji način je Šaković ubijen, policija je na terenu i istražuje sinoćne događaje.
Ko je bio Šaković

Zbog višegodišnjeg rata „škaljarskog“ i „kavačkog“ klana Šaković je, kako kažu upućeni izvori, bio veoma oprezan. Retko je izlazio iz kuće, a koristio je samo blindirani automobil i kretao se samo u pratnji obezbeđenja.

Milić Minja Šaković u policijskim dokumentima važio je za visokopozicioniranog člana „škaljarskog klana“ ali i vođu podgoričkog ogranka, koji je u poslednjih nekoliko godina bio nekoliko puta na meti ubica iz suparničkog klana.

Šaković je 8. septembra 2017. godine preživio nakon što su mu ubice iz automatske puške sa pet metaka pucale u grudi u kafeu „Auto Zete“ u centru Podgorice kada je čekao da mu u servisu operu automobil.

Tog dana u mafijaškom napadu ubijen je Podgoričanin Ivan Nedović, sin vlasnika auto-servisa, koji se ni kriv ni dužan našao za stolom sa Šakovićem u vreme kada je maskirani ubica zapucao iz automata.

Šaković je tog dana preživeo, najvjerovatnije, zahvaljujući bratu Marku Šakoviću, koji se bacio preko njega i oborio ga na pod.

Policija je početkom marta 2021. godine uhapsila petočlanu organizovanu kriminalnu grupu, kojoj se na teret stavlja planiranje ubistva Milića Minje Šakovića.

Specijalno državno tužilaštvo verovalo je da su sprečili grupu da ubije Šakovića, a u kriptovanim telefonima uhapšenih zbog planiranja likvidacije istražitelji su pronašli više njegovih fotografija – sa prozora porodične kuće u Zagoriču, dvorišta…

SDT i policija smatra da su članovi grupe planirali da iz obližnjeg iznajmljenog stana iz snajpera tada ubiju Šakovića, vrebali trenutak da pucaju kada izađe u dvorište svoje kuće u Zagoriču, a nakon toga pobegnu manjim automobilom i zapale ga na periferiji grada.

Specijalno državno tužilaštvo vodilo je i uviđaj nakon što je Milić Minja Šaković, 15. decembra 2020. godine, ostao bez blindiranog audija. Lažni kupci su mu tada ukrali automobil i umesto nekoliko desetina hiljada evra, kako je bio dogovor, ostavili falsifikovani pasoš.

Taj slučaj je u rukama SDT-a, zbog osnova sumnje da su Šakovića i tada nameravali da ubiju.

Šaković je polovinom decembra 2017. godine, dva meseca nakon što je preživeo ranjavanje, prijavio policiji da je zagoričkim ulicama jurio za muškarcem, koji je navodno biciklom došao do njegove kuće da ga likvidira.

Tada je snimak sa nadzornih kamera dostavio CB Podgorica, a na kojem se vidi muškarac, maskiran fantomkom, rancem na leđima kako se šunja oko njegovog doma.

Šaković ubio kao maloletnik

Milić Minja Šaković kao maloletnik ubio je krajem avgusta 2005. godine u Zagoriču Podgoričanina Mi­ro­ja Ba­o­šića (26).

Tada je Šaković sa svojim bratom Markom (19) sakriven u žbunju čekao Baošića is­pred njegove ku­će u tom na­se­lju, a potom zapucao zbog čega je mladić preminuo pola sata kasnije u Kliničkom centru u Podgorici.

Zbog ubistva Baošića, maloletni Šaković je osuđen na 10 godina, ali mu je kazna kao maloletniku odlukom Apelacionog suda preinačena na vaspitnu meru u trajanju od jedne do četiri godine. Njegov brat Marko Šaković osuđen je na 12 godina, ali je i ta robija kasnije smanjena.

Više pročitajte na portalu Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari