Od ultradesničara do "uglednika": Ko je Dragoslav Bokan, novopečeni član Saveta Filološkog fakulteta u Beogradu? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Vlada Srbije imenovala je članove saveta u velikom broju visokoškolskih ustanova, a jedan od postavljenih je i reditelj i predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan.

S obzirom na to da Bokan često nastupa na provladinim televizijama i zdušno brani politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića očigledno je da mu je pozicija člana Saveta Filološkog fakulteta u Beogradu dodeljena kao nagrada za bezrezervnu i potpuno nekritičku podršku aktuelnim vlastima u zemlji.

Pored toga što pohvalno govori o vladajućoj političkoj opciji Bokan je devedesetih godina bio poznat po ultradesničarskim stavovima i aktivnostima.

Svoj politički angažman počinje u Srpskoj narodnoj obnovi, koja u tom periodu privlači krajnje desno orijentisane nacional šoviniste.

U SNO dolazi na predlog pokojnog Dragoša Kalajića, jednog od najzapaženijih ultradesničarskih autora na domaćoj političkoj sceni.

Pored toga što je bio generalni sekretar SNO, Bokan je i komandant njene omladine “Belih orlova”, koja nosi identično ime kao i podmladak fašističkog pokreta „Zbor“, aktivan u Jugoslaviji pre Drugog svetskog rata.

Nakon što se razišao sa rukovodstvom SNO Bokan osniva Srpski otadžbinski savez i 1992. godine učestvuje na izborima za predsednika Srbije.

Amblem SOS-a bila je varijanta keltskog krsta, omiljenog simbola neonacista širom sveta.

Bokan je bio i glavni urednik časopisa „Naše ideje“, u kome se u superlativima pisalo o promoterima fašizma poput Paunda, Evole, De Rivere, Kodreanua.

Krajem novembra 2021. godine Bokan je optužio Mariniku Tepić, potpredsednicu Stranke slobode i pravde, da je “rumunski neprijatelj” zbog čega je kasnije morao da se pokajnički izvinjava.

Rođen je u Beogradu 15. februara 1961. godine, gde je i diplomirao na katedri za filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Koscenarista je filma “Tri karte za Holivud” iz 1993. godine.

Bokan ima šestoro dece. Oženjen je operskom pevačicom Željkom Zdjelar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari