Ko je skrivao smrt Vladimira Cvijana? 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Vladimir Cvijan, bivši generalni sekretar Predsedništva Srbije i narodni poslanik utopio se 5. januara 2018. godine.

Nakon obdukcionog nalaza i izveštaja policije, Više javno tužilaštvo u Beogradu je predmet arhiviralo, nalazeći da nema indicija koje bi upućivale da je njegova smrt posledica krivičnog dela.

Više javno tužilaštvo je ove informacije objavilo juče, nakon što se u javnosti pojavila informacija da je Vladimir Cvijan preminuo.

Kako su naveli, dežurni tužilac obavešten je da je 5. januara 2018 godine, na 1.164 km desne obale Dunava, u vodi, na rastojanju od oko 7 metara od obale, zatečen, u tom trenutku NN muški leš, srednje životne dobi.

“Dežurni tužilac po službenoj dužnosti naložio je obdukciju leša, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti. Nakon dostavljanja izveštaja policije i obdukcionog zapisnika, sa toksikološkim analizama, utvrđen je identitet preminulog – Vladimir Cvijan, rođen 1976. godine, koje lice je preminulo usled utopljavanja. Na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo”, naveli su iz Višeg tužilaštva precizirajući da je obdukcija obavezna u svim slučajevima u kojima je identitet leša nepoznat.

Ova informacija došla je više od tri godine od kako je bivši generalni sekretar Predsedništva Srbije i narodni poslanik Srpske napredne stranke preminuo. Čak i onda, ona nije objavljena incijativom države, već nakon što je više medija prenelo početnu informaciju magazina Tabloid. Nakon toga, predstavnici advokatskih komora su potvrdili da je Cvijan 2018. godine ispisan iz registra advokata.

Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije ističe da su se u prošlosti objavljivali prigodni tekstovi povodom smrti osoba koje su obavljale mnogo manje značajne funkcije od Vladimira Cvijana.

– Očigledno je da je informacija o njegovoj smrti namerno sakrivena. Mi poslednjih meseci svedočimo potpunom raspadu sistema, tokom kojeg iz dubine režima izlaze najstrašnije stvari, kaže Čečen ističući da “sada najbolje vidimo šta znači nemati nezavisnu policiju i tužilaštvo”.

Direktor CINS-a napominje da je ključno pitanje u ovom slučaju ko je zataškao informaciju o Cvijanovoj smrti.

– Treba utvrditi gde je nastao taj prekid i ko je onemogućio da se ta informacija sazna. Izgleda da živimo u zemlji koja sistemski sakriva svoje mrtve, umrli oni od korone ili nekog drugog uzroka, navodi Čečen.

Ko je skrivao smrt Vladimira Cvijana? 2

Pre teksta Tabloda o smrti Vladimira Cvijana javno je u emisiji “Bez cenzure” na KTV-u u februaru ove godine govorio član Demokratske stranke Srđan Milivojević. On je tada javno apelovao da novinari ispitaju da li je tačna informacija da je Cvijan mrtav i da li je rađena obdukcija. Kako navodi za Danas, on je pre dve godine čuo za informaciju da je Cvijan premiuo.

– U tom periodu ja sam pokušavao istraživačke novinare da ubedim da se pozabave tom temom, ali od brojnih afera vlasti oni nisu stizali. Godinu dana sam pokušavao da se domognem mikrofona kako bih to javno rekao. Na kraju je to objavio Tabloid, koji je pre godinu i po dana objavio i intervju sa Cvijanom, iako je tada već postojala informacija da on nije živ, ističe Milivojević.

On naglašava da je neverovatno da prođu tri godine, a da se ne objavi nijedna informacija o smrti nekadašnjeg generalnog sekretara Predsedništva.

– Ne želim da se bavim policijskom istragom i obdukcionim nalazom, ali smatram da je policija dužna da javnost obavesti o svim okolnostima smrti Vladimira Cvijana. Sada deluje da je ovaj slučaj obavijen zidom ćutanja, navodi Milivojević.

Vladimir Cvijan je rođen 1976. godine, a diplomirao je na Pravnom fakultetu 1999. godine. Cvijan je od 2004. godine bio konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića i sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije.

U februaru 2008, Cvijan je imenovan za Tadićevog savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara predsednika Srbije. Predsedništvo je napustio 2010. godine zbog, kako je tvrdio, neslaganja sa reizborom sudija, a iste godine pristupio je Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Na listi SNS-a, na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari