Ko je sve od javnih ličnosti pružio podršku novinaru Dinku Gruhonjiću? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Grupa javnih ličnosti pozvala je policiju i tužilaštvo da pronađu i procesuiraju odgovorne za pretnje novinaru Dinku Gruhonjiću a građane da se priključe večerašnjoj akciji uklanjanja grafita s pretećim sadržajem sa fasade zgrade u kojoj Gruhonjić živi u Novom Sadu.

U pismu podrške Gruhonjiću, oni su od najviših predstavnika lokalnih i republičkih vlasti zatražili da „momentalno prestanu sa govorom mržnje, podgrevanjem nacionalističkih strasti, targetiranjem neistomišljenika, ugrožavanjem novinara, angažovanih intelektualaca, aktivista, pripadnika manjinskih grupa, kao i podsticanjem i promovisanjem verbalnog, fizičkog i pravnog nasilja kao načina života“.

„Nakon višegodišnje hajke i etiketiranja Dinka Gruhonjića, napadi su prethodnih dana eskalirali a Dinku i njegovoj porodici je ugrožena bezbednost jer su postali stvarna meta desničarskih grupa, njihovih inspiratora i nalogodavaca“, stoji u pismu grupe od šezdesetak javnih ličnosti.

Ocenjuje se da se institucije moraju odupreti partijskim i političkim direktivama i da „moraju štititi a ne ugrožavati građane i temeljne demokratske vrednosti zasnovane na slobodnom mišljenu i slobodnom izražavanju mišljenja“.

Potpisnici su pozvali sve slobodnomisleće građane da se u 18 časova pridruže akciji uklanjanja grafita ispred ulaza u zgradu u kojoj živi porodica Dinka Gruhonjića, a koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine kao izraz podrške i solidarnosti svom kolegi i njegovoj porodici.

Pismo podrške Gruhonjiću potpisali su između ostalih, Peca Popović, Dragan Velikić, Jovo Bakić, Vida Petrović Škero, Tamara Skrozza, Svetlana Ceca Bojković, Vesna Pešić, Zoran Radovanović, Dušan Petrićić, Aleksej Kišjuhas, Dubravka Stojanović, Aida Ćorović, Bojan Pajtić, Zoran Gavrilović, Milorad Roganović i Ivan Lalić.

Podršku Gruhonjiću uputili su i Branko Čečen, Daša Duhaček, Marko Vidojković, Dragana Varagić, Željko Bodrožić, Snježana Milivojević, Alisa Kockar, Ivan Medenica, Dalibor Petrović, Nenad Kulačin, Emina Ferizović, Dragana Arsić i Gordana Nonin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari