Ko od javnih ličnosti podržava Evroprajd, a ko je protiv? 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Danima traje saga u vezi sa održavanjem Evroprajda, odnosno šetnje koja je zakazana za 17. septembar. Na ovo nisu imune i javne ličnosti u Srbiji.

Koliko je tema Evroprajda zahvatila srpsko društvo, pokazao je slučaj reditelja Stevana Filipovića i glumca Viktora Savića.

Filipović, koji se javno autovao da je gej, podržava Evroprajd, dok je Savić protiv.

“Izvinjavam se Viktoru Saviću! Pogrešio sam, mislio sam da si samo derište. Ne. Ti si lažov, licemer i činiš štetu i bol živim ljudima, dok voziš „mercedes“, praviš narkomanske žurke i „boriš se za porodične vrednosti“. Za mene i sve moje si izbrisan zauvek sa svih mapa. Pomogao ti tvoj „bog“ – napisao je na Instagramu Filipović, nakon što je Savić objavio fotografiju kojom poziva na ukidanje Prajda, a potom i fotografiju sa ikonom putem koje poziva na “litije za spas Srbije”.

Nakon kritika koje su stizale putem društvenih mreža, Savić je objavio fotografiju u majici šarenih boja, a u opisu iste je stavio i emodži duge.

Protiv održavanja Evroprajda je i pevačica Ana Nikolić.

“Ili sam gej ili nisam gej. Zašto to mora da bude tako transparentno? Ja osuđujem to kao i svi. Ne znam, to je naš mentalitet. Protiv gej parade sam isto kao i crkva! Šta sad, ja koja sam strejt treba da šetam po gradu i govorim da sam strejt?! – rekla je za Ana Nikolić za Kurir.

Osim Viktora Savića, tu su još dvojica Savića koji su protiv Prajda i svega što predstavlja LGBT+ zajednica – nekadašnji fudbaler Dušan Savić i njegov sin, takođe, fudbaler Vujadin Savić.

Na litijama koje su nedavno organizovane protiv Evroprajda bio je i Dušan Savić, kao i bivši napadač Crvene Zvezde Dragan Bogavac.

Vujadin Savić je nedavno na društvenim mrežama pozivao na zabranu Prajda, a usput je i vređao pripadnike LGBT+ zajednice, psovao ih i pozivao u svoj stan kako bi s njima „završio posao“, piše „Blic“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Savic Vujadin (@savicvujadin)

S druge strane, LGBT+ zajednica i organizatori Evroprajda imaju punu podršku pevačica Jelena Karleuše, Seke Aleksić i Sajci MC, kao i drugih javnih ličnosti, poput spisateljice Biljane Srbljanović.

“Sa velikim žaljenjem sam prihvatila to da je Pride u Beogradu otkazan. Još strašnije mi je to što se u ovom trenutku dogadjaju nekakve litije gde se umesto ljubavi, tolerancije, jednakosti i slobode za sve, čuju reči mržnje pod maskom “normalnosti”! Mržnja nije normalna, mržnja je bolest. BEOGRAD JE GRAD KOJI VOLI I PODRŽAVA SVE LJUDE, BEZ OBZIRA NA NJIHOVU BOJU KOŽE, VERSKO ILI SEKSUALNO OPREDELJENJE! Ja, kao Beogradjanka i kao najuticajnija i očigledno najhrabrija javna ličnost, nikada neću dozvoliti da se naši sugradjani pripadnici LGBT zajednice osećaju manje vredno, jednako ili slobodno! Mržnja nije odgovor i neću je tolerisati!”, napisala je Kareluša na svom Instagram profilu.

Seka Aleksić je podelila video litija uz snažnu poruku i podsećanje na prave hrišćanske vrednosti.

“Ako se već neko brani na ovaj način, sa litijom i sa ikonama, trebalo bi da zna osnovne stvari, a to je da ne osuđuješ nikoga da se tebi ne bi sudilo! Ako voliš Gospoda i sve što je stvorio onda zaista voli, dozvoli svakome da dobije svoju šansu za pokajanje. Vera je ljubav, i ništa drugo. Nažalost, izgleda da ne mislimo svi isto tako pa sebi dozvolimo da nekoga nazivamo smećem i fekalijama. A sutra, možda ti baš taj peder koga osuđuješ pruži ruku spasa u nekom momentu. Kad bi se bavili sobom, a ne ko sa kim spava u krevetu ovaj svet bi bio mnogo bolji. Pred Bogom smo svi isti”, napisala ona.

Sajci MC je napisala: “Nećemo šetati, već nadrkano hodati”, aludirajući na jednu od njenih najpopularnijih pesama “Nadrkano hodanje”.

Biljana Srbaljnović je na Fejsbuku napisala da ne postoji ni jedan razlog da se otkaže ili odloži Europrajd.

“To je čak i nemoguće – jer nije u pitanju samo jedna šetnja, već desetine i desetine kulturnih, umetničkih, debatnih programa: izložbe, predstave, razgovori sa stručnjacima i publikom na sve važne teme koje okružuju Prajd, koncerti, stotine već kupljenih avio-karata, plaćenog smeštaja za učesnike, transport, osiguranja, prenos scenografija, rad umetnika i saradnika iz cele Evrope, izrada hiljada listova papira traženih stalno novih i novih potvrda i dokumenata, višegodišnji predan i težak rad svih ljudi iz organizacije Prajda, stotine mladih i srčanih volontera, sav znoj i suze, sve emocije i nade, novac, rad, vreme, trud uložen u organizaciju Europrajda ne može da se obriše, da ne postoji, kao da ničega nije bilo. Čak i da je samo otkazivanje šetnje – bila bi to velika greška. A o otkazivanju čitavog Europrajda da i ne govorim”, napisala je Srbljanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari