"Našu vlast ne dotiče ništa": Da li je štrajk glađu Andreja Obradovića još jedna potvrda da su institucije zakazale? 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Proteklih dana javnost je uzburkao štrajk glađu mladića Andreja Obradovića, koji je već četiri dana ispred Narodne skupštine zbog ćutanja institucija na policijsku brutalnost koju je on sa svojom cimerkom pretrpeo 14. februara ove godine.

Prema mišljenju sagovornika Danasa, ovako ekstreman slučaj samo je dokaz da su naše institucije u potpunosti zakazale.

Tokom navodne torture koju je policija vršila nad Obradovićem i njegovom cimerkom, službenici su dobacivali homofobične uvrede.

– Sve to je bilo propaćeno uvredljivim komentarima koji su obuhvatili i homofobiju, da sam ja gej da volim da me vezuju, da volim da me siluju i slične stvari, rekao je Obradović za Danas.

Kako je naveo, oni su krivične prijave i pritužbe podneli, sektor krivične kontrole MUP-a zakazao je u svojoj nadležnosti, nakon čega je zakazalo i tužilaštvo.

Obradović je kazao da je na potez štrajka glađu nateran i da se zbog neprisutne reakcije nadležnih organa naslonio na građane i društvenu solidarnost.

Pravnik i direktor Civil rights Defenders-a, Goran Miletić, kaže da on ne može podrzati štrajk glađu zbog negativnog uticaja na zdravlje žrtve, ali da nam ovaj čin govori o disfunkcionalnosti naših institucija.

– Ovako ekstreman čin protesta nam dovoljno govori o odbijanju predstavnika različitih grana vlasti da učine sve što je potrebno kako ne bi dolazilo do slučajeva nasilja prema pripadnicima LGBT+ zajednice, a onda kada do takvog nasilja dodje, da postupak bude sproveden brzo i efikasno, navodi Miletić.

Objašnjava da je ovaj slučaj drugačiji od mnogih u kojima su počinioci nepoznate, a često i mlađe osobe, zbog čega je ćutanje institucija u potpunosti neprihvatljivo.

– Tada dobijamo opravdanja kako ih je nemoguće pronaći. U ovom slučaju su počinioci poznati, a i iskazi žrtava o samoj torturi su i više nego precizni i jasni. Zbog toga je potpuno neprihvatljivo da tužilaštvo ne preduzima adekvatne mere i da je žrtva primorana na ovako esktremnu meru kako bi skrenula pažnju na odsustvo reakcije državnih organa, ističe Miletić.

Ipak, zbog svog iskustva nije siguran da će Obradović ovime motivisati druge mlade LGBT+ osobe da istupe i ne ćute na pretrpljeno nasilje, ali da određene inicijative dižu nivo solidarnosti među građanima.

– Strah od posledica je gotovo uvek jači od potrebe da se u nekom slučaju dođe do pravde i kaznjavanja počinilaca. Međutim, na duži rok, inicijative kakva je Prajd utiču na podizanje vidljivosti i jasno poručuju i žrtvama i počiniocima da smo deo društva i da solidarnost postoji. To je poruka da će uvek biti dovoljno nas koji ćemo na svaki način pomoći onima koji su pretrpeli bilo koji oblik nasilja, navodi Miletić.

Aleksandar Savić, iz Beograd Prajda, kaže da su svi oni koji su očekivali pravdu od institucija razumeju ovaj osećaj nemoći.

– Imao sam priliku da prijavim desetine slučajeva nasilja nadležnim organima i nijedan se nije završio presudom. Ovaj slučaj je mnogo gori od onoga što sam ja doživeo i po onome što je momak pretrpeo, ali i zbog toga što su počinioci pripadnici MUP-a, navodi Savić.

Objašnjava da smo na mnogo primera videli da našu vlast ne dotiče ništa, pa ni štrajk glađu, pa smatra da bi za momka bilo najbolje da ne ugrožava svoje mentalno i fizičko zdravlje, već da iskoristi legalne mehanizme koji su mu dostupni, što i radi uz podršku udruženja Da se zna.

– Razumem da je taj proces nepotrebno dug i naporan, ali verujem da na taj način pritiskamo nadležne institucije da rade svoj posao, objašnjava Savić.

Ističe da je za mlade LGBT+ ljude važno da vide da postoje oni koji govore o nasilju i oni koji ne pristaju da ćute, te da je to važno i za sve naše građane, jer se čini da u Srbiji jedino postajemo tolerantniji na nasilje i nepravdu.

Krivična prijava koju je Obradović podneo prostire se na osam stranica, podrazumeva psihičko, fizičko i seksualno nasilje, ali i političke pritiske koje je doživeo u policijskoj stanici Novi Beograd.

Početkom marta ove godine održan je protest „Ne ćutimo“ u znak podrške Andreju Obradoviću i njegove cimerke. Na protest je pozvalo udruženje „Da se zna!“, kao i Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta. Okupljeni građani su tada napunili Trg republike u znak solidarnosti sa napadnutim licima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari