Ko su profesori emeritusi Beogradskog univerziteta? 1Foto: bg.ac.rs

Zvanje profesora emeritusa Univerziteta u Beogradu (UB) do sada je dobilo ukupno 53 profesora tog univerziteta.

Kako je pisao Danas, Senat Beogaradskog univerziteta nije izabrao profesora Saobraćajnog fakulteta Dušana Teodorovića pošto u tajnom izjašnjavanju nije dobio potreban broj glasova.

Ova vest je u delu akademske zajednice dočekana sa iznenađenjem, a i oni koji se ne slažu sa Teodorovićevim stavovima ne mogu da poreknu da je reč o uglednom stručnjaku čiji su nastavni i naučni rezultati nesumnjivi.

Na spisku profesora emeritusa UB nalaze se, između ostalog, Ljubomir Maksimovović sa Filozofskog fakulteta, nekadašnja rektorka UB i profesorka Filozofskog Marija Bogdanović, Srđan Stanković sa Elektrotehničkog fakulteta, Jagoš Purić sa Fizičkog fakulteta, Vukašin Pavlović, profesor Fakulteta političkih nauka, Marija Mostarica Stojković sa Medicinskog fakulteta, Zoran Kadelburg, profesor Matematičkog fakulteta, bivši rektori UB Branko Kovačević i Vladimir Bumbaširević, Dejan Popović i Sima Avramović, profesori Pravnog fakulteta, Mladen Lazić sa Filozofskog, Aleksandar Sedmak sa Mašinskog…

Tu su i nedavno izabrani Mirko Vasiljević sa Pravnog, Vladimir Kostić sa Medicinskog (akuelni predsednik SANU), Mirko Grčić sa Geografskog i Karlo Raić sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Iako se, prema propisima, dodeljuje najzaslužnijim pojednicima koji su tokom svoje karijere značajno doprineli ugledu i afirmaciji i Univerziteta i matičnog fakulteta, profesor emeritus nije samo počasno već i radno zvanje.

Kako je predviđeno Pravilnikom o uslovima i postupku dodeljivanja zvanja i pravima profesora emeritusa, on može učestvovati u izvođenju svih oblika nastave na akademskim studijama drugog i trećeg stepena, biti mentor i član komisija u postupku izrade i odbrane doktorskih disertacija, odnosno doktorskih umetničkih projekata.

Takođe može da bude član komisije za pripremanje predloga za izbor nastavnika Univerziteta i da učestvuje u naučnoistraživačkom radu.

Profesor emeritus ima savetodavnu ulogu na Univerzitetu i fakultetu, u skladu sa potrebama Univerziteta, odnosno fakulteta koji ga je predložio za ovo zvanje.

Zvanje je trajno i do pre nekog vremena profesori emeritusi su dobijali naknadu za svoj angažman koji je obezbeđivao njihov matični fakultet.

Međutim, ova odredba je u međuvremenu ukinuta i sada je dobra volja fakulteta da li će ih platiti ili ne.

Kako saznajemo od pojednih profesora sa ovim zvanjem, upravo je ovo jedan od problema koje će profesori emeritusi pokušati da reše u novoosnovanom udruženju.

Drugi problem koji se tiče njihovog statusa je da oni ne mogu da dobijaju novac za učešće u naučnoistraživačkim projektima iako su mnogi projekti dobijeni upravo zahvaljujući njihovim referencama.

Na osnivačkoj skupštini Udruženja profesora emeritusa državnih univerziteta Srbije, održanoj 23. maja na Univerzitetu u Beogradu, izabrani su predsednik prof. dr Branko Kovačević i potpredsednici prof. dr Radmila Nedučin Marinković, prof. dr Dejan Popović i prof. dr Ćemal Doličanin, kao i petnaest članova delegatskog saveza Skupštine.

”Izuzetna mi je čast da se obratim eminentnom skupu naših profesora emeritusa i da pružim punu podršku ovoj važnoj inicijativi, sa željom da prevaziđete sve probleme u vezi sa vašim statusom. Jer status ovog akademskog zvanja, koje služi na ponos, mora biti jasno definisan. Od vas univerzitet može da crpi znanje i iskustvo još dugi niz godina, a Univerzitet u Beogradu i Konferencija univerziteta Srbije će svim snagama i mogućnostima podržati ono što želite da ostvarite kao skup izuzetnih naučnika.” istakao je na osnivačkom skupu Udruženja profesora emeritusa rektor UB Vladan Đokić.

Univerzitetskim propisima je predviđeno da se zvanje profesor emeritus dodeljuje redovnom profesoru u penziji, penzionisanom u prethodne tri školske godine, koji ima najmanje 20 godina radnog iskustva u visokom obrazovanju i u oblasti nauke, koji se posebno istakao svojim naučnim odnosno umetničkim radom, stekao međunarodnu reputaciju i postigao rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog podmlatka u oblasti za koju je izabran.

Ukupan broj profesora emeritusa na Univerzitetu ne može biti veći od tri odsto od ukupnog broja nastavnika Univerziteta, pri čemu Senat vodi računa da se ovaj broj ravnomerno popunjava tokom vremena.

Senat Univerziteta dodeljuje zvanje profesor emeritus posebnom odlukom redovnom profesoru u penziji, koji je obavljao funkciju rektora Univerziteta, uz njegovu saglasnost, mimo ukupnog broja profesora emeritusa koji će biti birani za tu školsku godinu, na inicijativu matičnog fakulteta, piše u pravilniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari