Hrabri profesor: Kako je Dušana Teodorovića društveno-politički angažman koštao zvanja profesora emeritusa Univerziteta u Beogradu 1Foto: Stanislav Milojković

„Doktorat ministra Stefanovića je sramota za srpsku nauku“ glasio je naslov intervjua sa profesorom Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Dušanom Teodorovićem, posle kojeg je potpisnici ovih redova stiglo više SMS poruka univerzitetskih profesora, od kojih su pojedini tada bili visoko pozicionirani u vlasti.

Svi oni su pohvalili hrabrost tada donekle anonimnog profesora u široj javnosti, ali dobro poznatog u univerzitetskoj zajednici po svojim beskompromisnim stavovima za kvalitet visokog obrazovanja i akademsku čestitost.

Profesor Teodorović sigurno je mogao da pretpostavi da će ga izlazak iz zone komfora, koje se ne odriče većina njegovih kolega, mnogo koštati.

Dokaz za to su brojni napadi i optužbe kojima je bio izložen zbog kritika politike aktuelne vlasti, ali i negativnih pojava u samoj akademskoj zajednici.

Jedan je od retkih koji se od starta zalagao da Beogradski univerzitet reši slučaj plagiranog doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Insisitiranje na visokim standardima u nauci davnih dana ga je koštalo drugog mandata kao prorektora Univerziteta u Beogradu, a njegov društveno-politički angažman zvanja profesora emeritusa Univerziteta u Beogradu, što je presedan kakav se retko događa.

Malo je profesora Univerziteta u Beogradu sa tako impresivnom biografijom kakvu ima Teodorović.

Rođen u Beogradu 21. juna 1951. godine. Na Saobraćajnom fakultetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao i potom prošao sve stepenice do zvanja redovnog profesora.

Isto zvanje je stekao i na Virginia Polytechnic Institute and State University u Americi, koji mu je dodelio i zvanje profesora emeritusa.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2009, a za redovnog 2015. godine. Člana je i Evropske akademije nauka i umetnosti od 2013.

Akademik Teodorović je ostvario naučne rezultate u oblasti saobraćajnog inženjerstva, operacionih istraživanja i veštačke inteligencije.

Objavio je 261 rad, od čega 86 u međunarodnim naučnim časopisima sa SCI liste.

Autor je pet knjiga u izdanju inostranih izdavača, koje se koriste kao preporučena literatura na poslediplomskoj nastavi na Saobraćajnom fakultetu i na većem broju inostranih univerziteta.

Akademik Teodorović se već nekoliko godina nalazi se na Stanfordovoj listi koja obuhvata dva odsto najboljih svetskih istraživača.

Jedan je od osnivača Pokreta slobodnih građana i Skupštine Slobodne Srbije (SSS), iz koje je istupio jer je bio protiv toga da SSS, kao poseban politički entitet treba da izađe na izbore.

Teodorović piše i poeziju za decu. Objavio je zbirke pesama “Kad je dabar sreo vidru” i “Drvo za snove”.

U braku je sa Lljiljanom Mijatović Teodorović, profesorkom Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Iz prethodnog braka ima dve ćerke, obe univerzitetske profesorke koje su doktorirale u SAD i vratile se u Srbiju.

Ima šestoro unučadi koji su, sudeći po školskim uspesima, krenuli dedinim stopama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari