Koalicija ”Niš moj grad” traži odgovornost zbog nestašice sredstava u kovid laboratorijama 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini grada opozicione koalicije “Niš moj grad”, zahtevao je da se utvrdi odgovornost za nestašicu sredstava u niškom Domu zdravlja za nabavku reagenasa i sanitetskog materijala zbog kojeg je rad kovid laboratorija bio ugrožen.

Stanković je, u okviru svoje odborničke inicijative, tražio i da se hitno zakaže sednica Skupštine grada na kojoj će se razgovarati o tome da se rebalansom budžeta obezbede dodatna sredstva Domu zdravlja u Nišu, kako bi kovid ambulante nastavile normalno da funkcionišu.

„Prema navodima Doma zdravlja opredeljena su sredstva u iznosu od 67,2 miliona dinara za laboratorijske i sanitarne usluge, a da bi nastavio sa normalnim funkcionisanjem neophodno je još 18,6 miliona dinara”, kaže Stanković.

On još kaže da su zaposleni obavešteni da od ponedeljka, 6. decembra laboratorije ni u jednoj kovid ambulanti neće raditi, ali da je “Republički fond zdravstvenog osigiranja nakon pritiska javnosti odobrio dodatna sredstva”.

Ali, upitno je do kada će kovid ambulante normalno funkcionisati “zbog sukoba koji je očigledno prisutan na relaciji Ministarstvo zdravlja i RFZO”.

“Кako je smelo da se dozvoli da dođe do toga da se zdravlje ljudi dovodi u pitanje? Da li ćemo možda ponovo da dođemo u takvu situaciju? Dokle će građani Niša biti taoci jedne takve neodgovornosti i prepucavanja između nadležnih organa? S obzirom na to da pandemija ne jenjava, zabrinjavajuća je činjenica da se dovodi u pitanje funkcionisanje kovid ambulanti koje su suštinski važne u borbi protiv korona virusa”, kaže Stanković.

On dodaje da je nedopustivo da Grad ćuti o ovom problemu i ostaje nemi posmatrač problema u zdravstvenim ustanovama u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari