Koalicija prEUgovor: Ako vlast ne reaguje na hajku sa nacionalnih frekvencija, pokazuje da stoji iza nje 1Foto:Pixabay/ RonPorter

Koalicija prEUgovor zahteva hitnu reakciju nadležnih institucija zbog najnovijih napada na nezavisne novinare, predstavnike civilnog društva, stranih država i opozicionih partija od strane provladinih medija koji su emitovali video sa opasnim i lažnim optužbama da ovi pojedinci učestvuju u navodnim pripremama ubistva predsednika države i članova njegove porodice.

Iz Koalicije kažu da dosadašnji izostanak reakcije domaćih institucija na iznošenje ovako teških optužbi koje ugrožavaju bezbednost  javnih ličnosti  predstavlja snažan pokazatelj ubrzane regresije vladavine prava u Srbiji.

– Video čiju režiju potpisuje aktivista vladajuće stranke, a koji je emitovan i sa televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom, predstavlja poziv na linč ljudi čije su fotografije prikazane i na obračun sa organizacijama i medijima iz kojih dolaze. Bez i jednog dokaza, oni su optuženi da su se udružili ne samo da ubiju predsednika Republike i njegovu porodicu, već, i da imaju nameru da ubiju Srbiju kao državu, sugeriše Koalicija.

Kako kažu, time je po oprobanom receptu iz devedesetih godina prošlog veka, pokrenuta hajka, dat razlog i opravdanje, i poslat poziv da neko ove „neprijatelje državeˮ onemogući u sprovođenju ovog navodnog plana.

– Da stvar bude još zloslutnija, video sličnog sadržaja je na istim televizijama emitovan pre tačno četiri godine, kada je meta progona zasnovanog na lažnim optužbama i  konstrukcijama bio političar iz Kosovske Mitrovice, Oliver Ivanović.

Koalicija prEUgovor sugeriše da su prava svih građana da slobodno misle i kritikuju i kažnjavanje odgovornih za krivična dela, uključujući i krivično delo lažnog optuživanja, obaveza države.

– Odsustvo reakcije, pre svega nadležnih organa – javnog tužilaštva i Regulatornog tela za elektronske medije –  na ovaj vid ugrožavanja bezbednosti pojedinaca je nedopustivo. Takođe, odsustvo reakcije drugih državnih funkcionera koji se oglašavaju u mnogim drugim prilikama (predsednik države, predsednica Vlade, predstavnici resornih ministarstava i skupštinskih odbora) moglo bi se tumačiti kao posredna podrška autorima i emiterima videa, ukazuje Koalicija i podseća da izražava svoju podršku svim kolegama koji su meta ovog najnovijeg u nizu napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari