Koalicija prEUgovor: Nema napretka Srbije u oblasti pravosuđa 1

Kako dodaju, izmenjene geopolitičke okolnosti pojačale su pažnju i napore Evropske unije u regionu i dale novi zamah politici proširenja, međutim, Srbija je gotovo celi izveštajni period provela s Vladom u tehničkom mandatu, što je negativno uticalo na sprovođenje većine reformskih aktivnosti.

“Izveštajni period, od maja do oktobra 2022. godine, Srbija je provela s Vladom u tehničkom mandatu. Većina reformskih aktivnosti u klasteru 1 zbog toga je stavljena na čekanje, počev od izrade i usvajanja propisa. Srbija je još daleko od postizanja vidljivih rezultata u oblastima koje prati koalicija prEUgovor. Štaviše, u prethodnih šest meseci izostao je čak i, do sada preovlađujući, pristup „štikliranja stavki”, koji podrazumeva gomilanje aktivnosti radi fingiranja reformskih napora”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, izuzetak predstavlja intenzivan rad na pisanju pet pravosudnih zakona radi sprovođenja izmena Ustava usvojenih u februaru. Kao i prošle jeseni, naglašavaju, ova oblast ostaje okosnica napretka koji Vlada nastoji na prikaže u klasteru 1 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

“Zašto je nedavno istaknuta potreba za hitnim usklađivanjem vizne politike Srbije sa Evropskom unijom i da li to može imati posledice po bezvizni režim koji građani Srbije uživaju u EU – pitanja su na koja odgovara nova brza reakcija. Koalicija prEUgovor naglašava da i problem i rešenje treba sagledati u okviru šireg sistema upravljanja migracijama u Srbiji, poručuju iz koalicije prEUgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari