Koalicija za slobodu medija: Hitno zaustaviti kampanju protiv profesionalnih medija i NVO 1Foto: Stanislav Milojkovic

Članice Koalicije za slobodu medija oštro su osudile kampanju protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija, koja je pokrenuta u tabloidnim medijima nakon što je nekoliko medija na društvenoj mreži Tviter (Twitter) 17. avgusta dobilo oznaku da sarađuju sa Vladom Srbije, navodi se u saopštenju Kolalicije.

Kako se navodi, sastavljanje spiskova „nepodobnih“ samo zato što putem konkursa dobijaju sredstva od različitih donatora, i korišćenje tih informacija za diskreditaciju medija i organizacija iz nevladinog sektora je deo duge i opasne kamanje koja se vodi protiv njh.

– Koalicija za slobodu medija podseća tabloide da finansiranje organizacija i medija prolazi kontrolu finansijskih institucija u Srbiji, i da je ono transparentno za razliku od značajnog broja provladinih medija čije finansiranje nije dostupno javnosti. Targetiranje medija koji se bave profesionalno novinarstvom u Srbiji direktno vodi ka nasilju prema njima, kao što smo to već bezbroj puta videli.Način iznošenja informacija i kontekst u kom se one objavljuju direktno utiču na bezbednost novinara i saradnika nevladinih organizacija, rečeno je u saopštenju.

Članice Kolalicije pozivaju institucije Srbije da se oglase i da ukoliko ima bilo šta sporno u vezi sa finansiranjem profesionalnih medija i nevladinih organizacija, to hitno objave.

Ukoliko se ne oglase, iz Kolalicije navode da će to smatrati da su deo kampanje koja se vodi protiv njihovih kolega i saradnika.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari