Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists: Posle 25 godina i dalje bez pravde za Slavka Ćuruviju 1Foto: Marko Čonjagić/Danas

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalist mreža saopštili su danas da su razočarani odlukom Apelacionog suda da oslobodi okrivljene za ubistvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije.

„Jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dospeo do suda, nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom. Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi da reši slučajeve ubistava novinara. Takođe, šalje se poruka novinarima da ih država neće zaštiti“, navodi se u saopštenju.

„Odugovlačenje u istragama ubistava novinara manir je koji pokazuje da država Srbija zapravo ne želi da se suoči sa ovim zločinima i kazni počinioce. Novinari u Srbiji inače se osećaju nebezbedno i to pokazuju svi međunarodni i domaći izveštaji o slobodi medija, sa ovakvom presudom taj osećaj samo će se pogoršati“, zaključuje se u saopštenju.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, od 2. decembra 2021. godine zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvo Radomir Marković i Milan Radonjić su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 30 godina, dok su okrivljeni Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 20 godina.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas drugostepenu odluku koju je doneo još u aprilu prošle godine, a kojom je oslobodio okrivljene u slučaju ubistva novinara, urednika i izdavača Slavka Ćuruvije.

U obrazloženju se navodi da usled nedostatka neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su okrivljeni Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci ovog krivičnog dela, Sud nalazi da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe, te je usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu tako što je oslobodio okrivljene od optužbe.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine.

Suđenje za ubistvo je počelo tek 2015. godine. Na pravosnažnu presudu čekalo se skoro devet godina, odnosno donesena je gotovo četvrt veka nakon počinjenog zločina.ok

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari