Koalicija za slobodu medija: Presuda KRIK-u ugrožava slobodu izveštavanja o sudskim procesima 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da presuda kojom su novinari redakcije KRIK osuđeni zbog objave vest sa suđenja ugrožava slobodu izveštavanja o sudskim procesima.

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je u apriu 2021. dok je bio direktor Bezbednosno-informativne agencije tužio KRIK za povredu ugled i časti zbog vesti sa suđenja u kojoj je preneo ono što se dešavalo u sudnici – citirao prisluškivani razgovor članova kriminalne grupe Zorana Jotića Jotke u kome se čulo da je direktor BIA Bratislav Gašić kod Jotića „na kazanu“.

Za povredu ugleda i časti Gašić je tražio pola miliona dinara. Tokom suđenja bila su zakazana četiri ročišta, dok su samo dva održana. Poslednje je održano 4. oktobra ove godine. Na portalu sudova stoji informacija da je tužbeni zahtev delimično usvojen, a da je presuda ekspedovana 3. novembra. Iznos na koji je usvojen tužbeni zahtev i dalje nije poznat jer presuda nije stigla do tuženog KRIK.

Koalicija je napomenula da je KRIK u tekstu citirao dokaze koji su izneseni na suđenju u skladu sa članom 74 Zakona o javnom informisanju i medijima, prema kojem se informacije iz krivičnog postupka koji je u toku mogu objaviti ako su iznete na glavnom pretresu ili ako su pribavljene ili ako su mogle biti dobijene od organa javne vlasti na osnovu zakona kojim se uređuje pristup informacijama od javnog značaja.

KRIK je skladu sa Kodeksom novinara Srbije Gašiću dao priliku da se izjasni o navodima, ali on tu priliku nije iskoristio. Gašić nije iskoristio ni svoje zakonsko pravo da zatraži demanti nakon objavljivanja teksta niti je sporne navode izrečene na sudu demantovao putem nekih drugih medija već je podneo tužbu.

Tužba bi trebalo da bude opcija tek kada se iscrpe svi ostali mehanizmi koji dozvoljavaju da se zaštiti nečiji ugled i čast, navela je Koalicija i dodala da je to navodi da je cilj tužbe bio finansijsko i svako drugo iscrpljivanje KRIK.

Koalicija je upozorila na porast tužbi koje mediji dobijaju zbog prenošenja iskaza ili dokaza sa suđenja, navodeći da je medijima već u velikoj meri otežano izveštavanje iz sudnica.

Prema mišljenju Koalcije, ovakve presude to će praktično učiniti nemogućim i zadiru u suštinsku ulogu medija u demokratskom društvo da prenose informacije od javnog značaja.

Pominjanje državnih službenika/nosilaca državnih funkcija u bilo kom sudskom procesu prošla bi bilo koji test javnog interesa kao nešto o čemu građani imaju pravo da znaju, istakla je Kolicija koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, NUNS, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Fondacija Slavko Ćuruvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.