Koalicija za slobodu medija: REM da pokaže na delu da je nezavisno telo i da poštuje medijske slobode 1Foto: Pixabay/Andy Leung

Evropska Komisija konstatovala je, u svom Izveštaju o napretku Srbije u sprovođenju reformi i evopskim integracijama, ono na šta Koalicija za slobodu medija neprekidno ukazuje – da protekle godine nije napravljen nikakav napredak u slobodi izražavanja.

Stručnjaci Evropske Komisije konstatuju da je REM doneo odluku da istim televizijskim kanalima dodeli dozvole za nacionalnu pokrivenost, iako su te televizije “i u prethodnom periodu dobijale opomene od REM-a zbog kršenja svojih zakonskih obaveza”.

Pošto je juče istekao rok za podnošenje prijava za dodelu pete dozvole za nacionalnu pokrivenost Koalicija smatra da je to prilika da Regulatorno telo za elektronske medije pokaže i na delu da je nezavisno regulatorno telo, i da će petu nacionalnu frekvenciju, zaista, dodeliti najboljem elaboratu.

Iz Koalicije za slobodu medija podsećaju da je Savet REM-a pre dva meseca odlučio da ponovo dodeli dozvole za elektronske medije sa nacionalnom pokrivenošću televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva, bez obzira što su godinama unazad kršili zakone, Kodeks novinara Srbije i nisu poštovali minimum uslova propisanih podzakonskom regulativom.

„Pored toga što nije sprovedena analiza tržišta, iako to prepoznaju kao obavezu i zakon i svi strateški dokumenti, uključujući i Medijsku strategiju, na šta je Koalicija ukazivala od samog početka ovog procesa, u prethodnom krugu dodele dozvola izostalo je suštinsko obrazloženje zašto su postojeći pružaoci medijskih usluga (PMU) opet dobili dozvole, a zašto ostali nisu. U postupku gde je bilo 14 prijavljenih takav izostanak obrazloženja je bitna povreda postupka, što potkrepljuje i domaća sudska praksa, ali i praksa Evropskog suda za ljudska prava“, dodaju u saopštenju.

Kako navode,nisu utvrđene sve relevantne činjenice, naročito u pogledu postojećih PMU kada se radi o činjenicama bitnim za ocenu kriterijuma poštovanja profesionalnih i zakonskih obaveza gde je Savet REM-a selektivno, nepotpuno, pa i pogrešno utvrđivao činjenice.

Takođe dodaju da su i kriterijumi ocenjivani selektivno, nepotpuno i čak u nekim delovima i pogrešno, što se vidi naročito kod ocenjivanja kriterijuma poštovanja etičkih standarda i obaveza – da li je izricana mera i ponašanje PMU nakon izrečene mere, da li poštovan elaborat, i praksa u izvršavanju obaveza iz zakona (gde brojni segmenti nisu uopšte uzeti u obzir).

„Podsećamo da su Izveštaji REM-a iz godine u godinu pokazivali da nijedna od ovih televizija nije ispunjavala obavezu propisanu Pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge i kriterijumima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole za pružanje medijske usluge. Na osnovu sprovedenog javnog konkursa definisano je da pružalac opšte medijske usluge u svom programu mora imati informativni, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni i dečji program, kao i program za maloletnike. Takođe, nijedna od ovih televizija nije poštovala elaborat na osnovu kojeg je ranije dobila dozvolu a članovi Saveta REM-a su se svesno zanemarili ovu činjenicu“, ističu u saopštenju.

Zbog ovih i brojnih drugih propusta u prvom krugu dodele dozvola tužbe su pokrenute od strane Slavko Ćuruvija Fondacije i organizacije CRTA, kao i od strane nekih učesnika u postupku dodele dozvola sa nacionalnom pokrivenošću.

Koalicija za slobodu medija koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija nada se da će članovi Saveta REM-a shvatiti ozbiljnost trenutka i raditi ka nesmetanom ostvarivanju slobode izražavanja.

„Dosadašnjim odlukama samo su indirektno doveli do nepoštovanja Kodeksa novinara i stvaranja atmosfere koja osnažuje pretnje i nasilje nad novinarima“, zaključuju iz Koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari