Kod jezera Koča i Mika može se carski prošetati: Koje mogućnosti nudi Carska bara 1Foto: Shutterstock/Minoli

Rezervat prirode Carska bara ljubiteljima prirode nudi ne samo turistički obilazak, već i mogućnost aktivnog boravka u prirodi i sve popularnijg pešačenja.

Uz napore novog upravljača, Ustanove “Rezervati prirode”, da prostor obogati novim sadržajima za posetioce, sada je objavljeno da se oko Carske bare mogu organizovati pešačke ture različite dužine, na više od 30 kilometara staza.

„Nisu sve jednako obeležene, ali se na osnovu priloženih mapa od strane Kluba planinara “Zrenjanin” i Ustanove “Rezervati prirode” može u prirodi lako orijentisati i stići do željenih kontrolnih tačaka“, objašnjavaju nadležni.

Početak i cilj svih staza je na ulazu u rezervat, odnosno kod pristaništa za turtsički brod, a prva četiri kilometra vode zajedničkom trasom.

Kod jezera Koča i Mika može se carski prošetati: Koje mogućnosti nudi Carska bara 2
Foto: grad zrenjanin

Odatle se staze razdvajaju, tako da kraća varijanta vodi desno, ka Belom Blatu, a duža nastavlja ka obali Begeja, sve do njegove desne obale naspram Perleza.

„Ukoliko neko želi da pređe svih 30 kilometara, nakon Belog Blata očekuje ga šetnja nasipom između jezera „Koča“ i „Mika“, potom pored jezera „Koča“ sve do susednog Lukinog Sela i obilaska Belog jezera“, poručuju iz ustanove „Rezervati prirode“.

S obzirom da neke od pomenutih trasa prelaze granice Specijalnog rezervata prirode, iz Ustanove “Rezervati prirode” preporučuju pešačku turu dužine oko 20 kilometara koja celom trasom vodi kroz rezervat i na čijem će se uređenju dodatno raditi u narednom periodu, uz obeležavanje pešačke i biciklističke staze.

To je staza koja se poklapa sa trasom do obale Begeja, kod Perleza, u dužini od oko 10 kilometara, a potom se vraća nasipom na obali, uz ustavu na reci i šumski predeo, sve do popularne “Traktor bare”, na severo-istočnom obodu rezervata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari