Uređen Centar za posetioce Carskoj bari kraj Zrenjanina 1Foto: grad zrenjanin

U centru za posetioce na Carskoj bari prethodnih mesci bilo je dosta posla na uređenju prostora, čime se bavilo JP Rezrevati prirode iz Zrenjanina.

Prema rečima Dejana Jovanova, direktora Ustanove “Rezervati prirode” Zrenjanin, tokom prethodnih meseci postavljeno je novo dečje igralište i mobilijar, postavljen je novi vidikovac i nova saobraćajna signalizacija do rezervata, nabavljena je nova oprema za rad čuvarske službe, grad je obezbedio novo terensko vozilo.

„Predstoji nam ozbiljan posao kada je u pitanju izmuljavanje Starog Begeja i očuvanje flore i faune. Nedavno su rađena ispitivanja koja su pokazala da ovde ima mnogo mulja vrlo kompleksnog sastava i da bi, prema proračunima dobijenim od respektabilnih institucija koje se bave hidrogradnjom, izmuljivanje samo 800 metara toka Starog Begeja koštalo oko 36 miliona dinara“, naveo je Jovanov.

On navodi da se na području Carske bare dugo nije sistematski i planski radilo.

„Nije bilo sistematskog pristupa. Izmuljavanja jesu vršena ali su bila parcijalna, samo na kritičkim mestima i nije uklonjena najveća količina mulja, što je dovelo do toga da imamo ozbiljnu neravnotežu i u biljnom i životinjskom svetu u odnosu na ono što bi trebalo da bude, kako je definisano svim relevantnim dokumentima“, objašnjava Dejan Jovanov.

Specijalni rezervat “Carska bara” dat je pre godinu dana odlukom Vlade Srbije na upravljanje Zrenjanu.

Do promene je došlo nakon što je Mirotin grupa iz Vrbasa, vlasnik Ribarskog gazdinstva Ečka i hotela “Sibila”, prodala svoju celokupnu imovinu kompaniji Matijević pa je time prestalo njihovo upravljanje rezervatom prirode “Carska bara”.

Javna ustanova “Rezervati prirode” je promenom Uredbe o gazdovanju nad ovim zaštićenim prirodnim dobrom postalo njen staratelj .

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari