Koji su simptomi dugog kovida među decom? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Svako četvrto dete nakon preležanog kovida ima neki simptom koji traje između četiri i 12 nedelja ili razvije novi dugotrajni simptom, pokazala je analiza više studija koje su se bavile dugim kovidom među decom.

Dugi kovid je stanje koje se razvija nakon preležane infekcije a koje podrazumeva da određeni simptomi traju duže vreme.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da između deset i 20 odsto ljudi koji su preležali kovid ima tegobe koje traju duži vremenski period i ometaju svakodnevni život.

Prethodno pomenuta analiza bavila se dugim kovidom među decom. Najčešće opisani simptomi dugog kovida među najmlađima su neuropsihijatrijski (promene raspoloženja, umor, problemi sa spavanjem, glavobolje, kognitivni problemi, vrtoglavica, problemi sa ravnotežom), kardiorespiratorni (problemi sa disanjem, teško podnošenje napora, bol i stezanje u grudima, kašalj, nepravilan srčani ritam), zatim problemi povezani sa kožom (preterano znojenje, svrab, gubitak kose) i stomačni (bol u stomaku, zatvor, dijareja, povraćanje, mučnina), prenosi agencija Rojters.

Autori ove analize obuhvatili su 21 studiju, u kojoj se nalazilo 80,071 ispitanik.

Pošto obuhvaćene studije nisu bile zasnovane na istoj metodologiji, prethodno pomenuti zaključci se moraju uzeti sa rezervom. Autori međutim naglašavaju da ono što je sigurno jeste da „deca i adolescenti takođe imaju fizičke i mentalne zdravstvene posledice koje proističu iz kovida 19“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari