Koji su trenutno uslovi za ulazak stranaca u Srbiju 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

U Srbiju strani državljani idalje ne mogu ući ukoliko nisu vakcinisani i ne poseduju negativan PCR test, navodi se u Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid 19, objavljenoj pre nekoliko dana u Službenom glasniku.

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Srbije, stranim državljanima dozvoljen je ulazak u Srbiju samo ako poseduju negativan PCR test na virus korona, koji nije stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze.

Putnici treba da se testiraju pre putovanja, ne prilikom dolaska u Srbiju.

U Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu vakcinisani i ne poseduju negativan PCR test i moraju se vratiti u zemlju iz koje dolaze.

Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata.

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u našu zemlju, a koji ne poseduju negativan PCR test, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od sedam dana.

Ova mera prestaje da važi ako lice kom je određena, u periodu trajanja mere, dobije negativan PCR test.

Licima koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država umesto negativnog PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test.

Lice koje poseduje potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti COVID-19 koju je izdala javna zdravstvena ustanova Srbije može ući u zemlju bez negativnog PCR testa.

Ulazak je dozvoljen i bez posedovanja negativnog testa ili potvrde o potpunoj vakcinaciji, ukoliko poseduju pozitivan REAL TIME PCR test, a da od njega nije prošlo manje od 14 dana i ne više od šest meseci od dana izdavanja.

Maloletno lice, starosti do 18 godina, može ući u Srbiju, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, i bez prihvaćenog sertifikata o vakcinaciji, ako u Srbiju ulazi u pratnji lica koje poseduje taj sertifikat.

Kada postoji opravdana sumnja da može doći do unošenja zarazne bolesti COVID-19, bez obzira na činjenicu posedovanja negativnog testa na prisustvo virusa, posedovanja sertifikata o vakcinaciji ili posedovanja potvrde o preležanoj bolesti, državljanima Srbije i stranim državljanima koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom može se naložiti i odrediti mera karantina u kućnim uslovima u trajanju najviše do 14 dana sa obavezom testiranja na prisustvo virusa.

Lice koje poseduje EU digitalni sertifikat izdat od strane nadležnih organa država koje su u sistemu EU Digital COVID Certificate, može ući u Srbiju bez posedovanja potvrda ili testova.

Lica koja su potpuno vakcinisani protiv virusa korona u inostranstvu ili su jednu ili više doza vakcine primili u inostranstvu, zavod za javno zdravlje izdaje Digitalni zeleni sertifikat/EU Digitalni COVID sertifikat, na njihov zahtev, na osnovu svoje službene evidencije i/ili na osnovu uverenja ili druge isprave o izvršenoj potpunoj imunizaciji.

Digitalni zeleni sertifikat izdaje se sa rokom važenja od 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari