Kokanović: Većina naprednjaka protiv Rio Tinta, problem su Vučić, Brnabić i Mihajlović 1Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljevic

Predsednik udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović je kazao danas da se većina članova Srpske napredne stranke (SNS) koji žive na ugroženom području Loznice i Krupnja protivi otvaranju rudnika litijuma, ali da njihovi šefovi iz Beograda ne biraju načine da blokiraju rad ekoloških udruženja koja se protive dolasku Rio Tinta u Zapadnu Srbiju. 

Kokanović je u izjavi agenciji Beta optužio koordinatore SNS za Mačvanski okrug da su juče u selo Gornje Nedeljice kod Loznice poslali „grupu provokatora“ da ometaju skup ekoloških aktivista s evroposlanicom iz nemačke partije Zelenih, Violom fon Kramon.

„Grupa nepoznatih SNS botova je pokušala da u crkvenoj porti omete skup ekologa s Violom fon Kramon. Policija me je pozvala da dam izjavu o tom incidentu i sve se na tome završilo“, kazao je Kokanović.

Naglasio je da je većina stanovnika lozničkog kraja protiv dolaska kompanije Rio Tinto, da čak i članovi SNS podržavaju i učestvuju u svim akcijama ekoloških udruženja, ali da je problem što taj projekat podržavaju Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i Zorana Mihajlović.

„Šta je ko od njih potpisao, mi u ovom trenutku ne znamo. Direktorka Rio Save Vesna Prodanović je poručila da će, bez obzira na ishod predstojećih izbora ili eventualnog referenduma, rudnik litijuma ipak biti otvoren. Sumnjamo da je nešto već dogovoreno bez znanja javnosti“, ocenio je Kokanović.

Komentarišući dolazak evroposlanice iz nemačke partije Zelenih na jučerašnji skup, Kokanović je kazao da je to učinila pošto se upoznala s namerama državnog vrha i kompanije Rio Tinto i jer „ne bi želela da se u Srbiji desi Irak broj dva“.

„Nas politika ne interesuje. Naš cilj je da u Zapadnoj Srbiji sačuvamo zemlju, vodu i vazduh, da ostanemo na svojim imanjima i da se i dalje bavimo poljoprivredom. Ovim projektom, u dolini Jadra su ugrožena 22 sela, 17 u lozničkoj i pet u krupanjskoj opštini, u kojima živi oko 19.000 stanovnika“, istakao je Kokanović.

Otvaranjem rudnika, dodao je, bio bi ugrožen opstanak ljudi na 293 kvadratna kilometra najplodnijih oranica, „a cela opština Loznica se prostire na 612 kvadratnih kilometara“.

„Ako dođe do eksploatacije litijuma, svih 19.000 stanovnika bi moralo da se iseli sa svojih imanja“, kazao je Kokanović.

Dodao je da Rio Tinto planira i da izgradi deponiju između reka Jadar i Korenita, da dnevno koristi 876 tona sumporne kiseline i 3,5 do 7,5 tona eksploziva.

„Rio Tinto je tražio uslove za dopremanje 10.000 kubika gasa na sat, dva dalekovoda od 110 kilovolti, vodu iz gradskog vodovoda i 120 litara vode u sekundi iz Drine. Ako se sve to desi, zapadna Srbija će ostati bez vode, zemlje i struje i naravno bez ljudi“, rekao je Kokanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari