Kokanoviću se sudi zbog uvreda a ne zbog mišljenja: Odgovor advokata Vladimira Beljanskog na saopštenje "Grupe 46" 1foto Medija centar

Advokat Vladimir Beljanski reagovao je danas na sopštenje „Grupe 46“ koja deluje u okviru Foruma za demokratiju i bezbednost a koje potpisuje gotovo 50 advokata u vezi sa slučajem nedavno privođenog advokata Čedomira Kokanovića. Protiv Kokanovića je zbog uvreda privatnu krivičnu tužbu podneo advokat Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine.

Nakon prošlonedeljnog privođenja, Kokanoviću je Viši sud u Novom Sadu odredio meru kućnog pritvora uz elektronski nadzor – nanogicu.

Beljanski u svojoj reakciji dostavljenoj Danasu ističe da se sa najvećim najvećim delom saopštenja „Grupe 46“ potpuno slaže i da ga podržava.

„Tačno je da u demokratskom društvu mora postojati dijalog, pravo na kritiku i spremnost da se toleriše drugačije mišljenje. Javne ličnosti su tome svakako više izložene, pa sam i ja spreman da podnosim i negativnu kritiku“, piše Beljanski.

Dodaje da na navode i tvrdnje koje ne smatra tačnim i istinitim odgovara upravo na način kako to sada čini.

„Međutim, protiv okrivljenog i nedavno uhapšenog Kokanovića se sudski postupci ne vode zbog kritike i mišljenja, nego zbog niza uvreda koje su krivično delo.
Višegodišnje vređanje, vulgaran način obraćanja preko društvenih mreža, ponižavanje advokata i članova njihovih porodica je upravo ono što unižava advokatsku profesiju“.

Ukazuje da obaveza da se trpi kritika nije istovremeno obaveza da se trpe besramne uvrede.

„Kokanoviću se sudi ne zbog stava i mišljenja nego zbog uvreda. Pre par dana je uhapšen jer mu je određen pritvor zbog višegodišnjeg izbegavanja da se pojavi kao okrivljeni u krivičnom postupku, a sada se nalazi u „kućnom pritvoru“.

Takođe, proverom u registru udruženja utvrdio sam da „Grupa 46″ ne postoji kao registrovano udruženje, a naslov koji stoji iznad saopštenja smatram zlonamernim i neprikladnim“, zaključuje Beljanski u reagovanju.