Kokot (NSPRS): Štrajk prosvetnih radnika trajaće do razrešenja ministra Ružića 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) Dušan Kokot izjavio je danas da će najavljeni štrajk prosvetnih radnika trajati do razrešenja ministra prosvete Branka Ružića.

Više sindikata najavilo je da će u petak, 5. maja stupiti u štrajk, nakon napada u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, gde je ubijeno osam učenika i radnik obezbeđenja, a povređeno još šest učenika i jedna nastavnica.

Kokot je za televiziju N1 kazao da ministar nema ličnu odgovornost u tom slučaju, ali da mora biti smenjen zbog onoga što je u sredu rekao na konferenciji za novinare koja je bila „poražavajuća za sve u sistemu obrazovanja poput jučerašnje tragedije“.

„Nasilje dolazi sa vrha. I kada ministar prosvete kaže da sistem nije zakazao, a Kristijan Golubović (osuđivan za više krivičnih dela) posećuje školu, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić se ponaša agresivno prema novinirama i ministar ne vidi u tome ništa sporno, onda mora da bude razrešen“, ocenio je Kokot.

On smatra da ministar Ružić mora biti smenjen i zbog „sveopšteg nečinjenja“, navodeći da tokom javnih rasprava, sindikati ne dobijaju odgovore na predloge koje su slali.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari