Koliko ima starih studenata na univerzitetima u Srbiji? 1Foto: Pixabay/StockSnap

Na univerzitetima u Srbiji trenutno studira između 10.000 i 15.000 starih studenata, pokazuju nepotpuni podaci koje su sakupili predstavnici studenata po univerzitetima, saznaje Danas.

– Sakupili smo okviran spisak, međutim otežavajuća okolnost je to što ti studenti nemaju obavezu da svake godine upisuju godinu. Podaci do kojih su došli studentski predstavnici se odnose na studente koji su aktivni, to jest koji su prijavljivali ispite – kaže za Danas Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

Ona kaže da je SKONUS u stalnom kontaktu sa Ministarstvom prosvete, koje još nije donelo odluku o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, čime bi se starim studentima ponovo produžio rok za diplomiranje.

– U stalnom smo u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva kako bismo našli najbolje rešenje za studente, nadam se da će uskoro i objaviti odluku o rešavanju ovog problema – rekla je Smiljanić.

Kako je Danas pisao, studentima koji su upisani po starim propisima, odnosno pre stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju iz 2005, rok za okončanje studija ističe 30. septembra, a studenti upisani na integrisane studije iz polja medicinskih nauka imaju vremena do kraja školske 2022/2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari