Starim studentima približava se rok za diplomiranje: Hoće li biti nove izmene zakona? 1Foto: Aleksandar Veljković

Starim studentima približava se rok za okončanje studija, ali iz Ministarstva prosvete i dalje nema odgovora hoće li predložiti novu izmenu Zakona o visokom obrazovanju.

Prema aktuelnom zakonskom rešenju, studenti upisani na osnovne studije na fakultetima i na višim školama do 10. septembra 2005. mogu završiti te studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studiranja, najkasnije do kraja školske 2021/2022. godine, što je 30. septembar, a studenti upisani na integrisane studije iz polja medicinskih nauka, do kraja školske 2022/2023. godine.

Rok do 30. septembra imaju i studenti magistarskih i doktorskih studija koji su takođe upisani po starim propisima.

– Studenti koji studiraju po starom programu prikupili su oko 2.000 potpisa u peticiji kojom zahtevaju da im se rok predviđen za završetak studija produži za još jednu godinu. U tom periodu bi trebalo da se odredio tačan mehanizam po kom bi se oni mogli prebaciti na bolonjski sistem studiranja. Svaki student bi morao biti detaljno upoznat sa svojim statusom, a zatim slobodan da u narednih godinu dana svoje studije privede kraju po starom programu, u slučaju da sa novim nije saglasan – kaže za Danas Verica Ivanović, predstavnica grupe „Stari studenti zajedno do cilja“.

Ona dodaje da je peticija i dalje otvorena i očekuju još potpisnika.

– Veliki broj kolega je diplomirao zahvaljujući produžavanjima roka. Međutim veliki je i broj studenata koji nisu diplomirali, ali iz ličnih razloga ne potpisuju peticiju. I oni žele da nas podrže i raspituju se u našoj Fejsbuk grupi, očekujući pozitivan ishod. Njih je mnogo više, a sama grupa broji više od 5.000 članova – navodi Ivanović.

Koliko je studenata u ovom statusu pokretači peticije ne znaju, jer, kako ističe Ivanović, podatke ne iznose ni univerziteti, ni Ministarstvo.

Često se, kaže, zaboravlja da to nisu samo studenti osnovnih studija, već i postdiplomci i doktorandi, kao i studenti kojima je ovo drugi fakultet koji završavaju.

– Naša grupa sarađuje sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije koja se zauzima za naš cilj. Obraćali smo se Ministarstvu prosvete, kao i kabinetu predsednika Srbije. Nažalost, odgovori su šturi, i jedni i drugi se pravdaju da Vlada u tehničkom mandatu ne može donositi odluke. Sačekaćemo da se oformi nova Vlada i imenuje ministar. Obratili smo se i se svakom poslaniku sa molbom da nas podrži i do sada smo naišli na veliki broj pozitivnih odgovora i poruka u kojima nas bodre da ostvarimo svoj cilj. Takođe smo se obratili i Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije i očekujemo njihov odgovor. U novom sazivu parlamenta ima poslanika koji su nas svesrdno podržavali, te očekujemo da tako i ostane – navodi Ivanović.

S druge strane, razumevanje fakultetskih uprava nemaju.

– Kada se obratite pojedinačnim fakultetima nećete dobiti nikakav odgovor ili će vam odgovoriti isključivim stavom da neće priznati nijedan ispit, da će studenti koji su odavno apsolventi sada morati da ponovo polažu prijemni ispit i da se od nas očekuje sve kao i od brucoša… Iz toga je sasvim jasno da se niko nije ni potrudio da nađe rešenje, niti da razmotri naše predloge. Nama je ovakav stav fakulteta neprihvatljiv, posebno uzimajući u obzir da imamo stečeno pravo da fakultet završimo po zakonu po kojem smo upisali studije – kaže Ivanović.

Dodaje da, uprkos obećanjima, niko ništa nije preduzeo da se reši problem „uskih grla“ na fakuletima.

– Ako već pričamo o bolonjskoj reformi i evropskom školstvu onda bi trebalo znati i to da nije moguće da prolaznost na nekim ispitima bude toliko niska da generacije stoje i polažu duži niz godina jedan te isti ispit – ističe sagovornica Danasa, napominjući da i pandemija virusa korona, koja je uslovila nastavu na daljinu na fakultetima, nije išla naruku starim studentima.

Ministarstvo prosvete bez odgovora

Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na pitanja Danasa da li nameravaju da  predlože izmene Zakona o visokom obrazovanju kojim bi se starim studentima ponovo produžio rok za završetak studija. Bez odgovora je ostalo i naše pitanje koliko je akademaca u ovom statusu i da li su visokoškolske ustanove dostavile podatke o broju studenata koji studiraju po starim programima, što je Ministarstvo navodno tražilo proletos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari