Koliko u Srbiji u proseku koštaju grobna mesta i sahrane? 1Aleja velikana, Novo groblje Foto: Dunja Rakić

Sudeći prema cenovnicima grobalja, umreti u Srbiji nije jeftino. Pored tuge i šoka kad vam umre neko blizak, morate i prilično da otvorite novčanik kako bi podmirili sve troškove sahrane.

Prosečni troškovi sahrane, pogrebne opreme i novog grobnog mesta u Beogradu za oktobar ove godine iznose 118.355 dinara (nešto više od 1.000 evra), prema kalkulaciji JKP „Pogrebne usluge“, piše portal N1.

Za one, koji ne moraju da uzimaju novo grobno mesto, ti troškovi su umanjeni za 19.500 dinara, koliko košta njegova izgradnja. Kada se o grobnicama radi, tu su troškovi znatno veći, u zavisnosti od njihovog kapaciteta, i idu od 600.000 dinara, pa naviše. Takođe, na samo četiri velika groblja u glavnom gradu je moguće zakupiti novo grobno mesto.

U Beogradu, JKP „Pogrebne usluge“ upravljaju sa 10 velikih grobalja (Novo groblje, Centralno, Zemunsko veliko groblje, Banjičko, Topčidersko, Staro i Novo bežanijsko, Lešće, Orlovača i Zbeg), a mimo njih na području Beograda ima još 180 manjih grobalja kojima upravljaju gradske opštine i drugi oblici lokalne samouprave.

Groblja mogu da budu „otvorena“ i „zatvorena“. U „otvorena“ spadaju ona na kojima se preminuli sahranjuju na osnovu poslednjeg prebivališta u trenutku smrti, a to su Lešće, Orlovača, Zbeg i Novo bežanijsko groblje. Na ovim grobljima je moguće zakupiti novo grobno mesto.

Tako se na Orlovači sahranjuju stanovnici Rakovice, Čukarice i dela opština Voždovac i Savski venac, dok se na Novom bežanijskom groblju sahranjuju stanovnici Novog Beograda i Zemuna.

Na groblju Lešće poslednji počinak naći će građani opština Vračar, Stari grad, Zvezdara, delovi Voždovca, Savski venac i Palilula sa desne obale Dunava, dok se na groblju Zbeg sahranjuju stanovnici opštine Palilula sa leve obale Dunava.

Kako su svojevremeno iz JKP „Pogrebne usluge“ izjavili za Blic, na području gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, odluku na kom će groblju pokojnik biti sahranjen donose skupštine ovih opština, a ne to javno preduzeće.

U „zatvorena“ groblja spadaju Novo, Centralno, Topčidersko, Banjičko i Staro bežanijsko groblje, što znači da se na njima mogu sahranjivati osobe koje imaju već postojeća porodična grobna mesta.

Mnogi građani misle da kupuju grobno mesto, ali ono se samo može zakupiti, i to do obično 50 godina, nakon čega se zakup može produžiti.

Kako se navodi na sajtu JKP „Pogrebne usluge“ godišnji zakup i naknada za grobno mesto je 1.466 dinara.

Kada se o grobnicama radi, godišnji zakup se plaća za period od 50 godina, vezano za datum zakupa grobnice, a po isteku ovog roka za period od pet, 10, 20, 30, 40 ili 50 godina po želji građana.

Za grobnicu za 12 sanduka godišnji zakup je 6.764 dinara, za osam sanduka 4.508, za šest sanduka 3.383 dinara, za četiri 2.251 dinar, a za tri 1.755 dinara.

Za urne, godišnja naknada za kasetu u rozarijumu je 2.065 dinara, a za kasetu u kolumbarijumu je 1.024 dinara.

U Novom Sadu situacija slična kao u Beogradu

U glavnom vojvođanskom gradu Novom Sadu za sahranu treba izdvojiti sličnu sumu kao u Beogradu, odnosno minimalna ukupna cena je oko 100.000 dinara.

Iz JKP „Lisje“ su za N1 rekli da se za običan grob (raku), plaća samo i isključivo godišnja naknada za korišćenje i održavanje groblja koja iznosi 1130,00 dinara.

Grobnice, uređene parcele i kasete za pohranjivanje urni predstavljaju posebnu kategoriju grobnih mesta i nalaze se u statusu zakupa, te je za iste, pored godišnje naknade za korišćenje i održavanje groblja neophodna i uplata zakupa za tačno određeni period: najmanje 15 godina za uređenu parcelu i najmanje 30 godina za kasetu za pohranu urni i grobnicu.

Izgradnja i zakup grobnice na 30 godina sa naknadom za korišćenje i održavanje groblja za dva kovčega iznosi 493.821,00 dinara, a za grobnicu za četiri kovčega iznosi 673.500,00 dinara.

Sahranjivanje u grob u JKP „Lisje“ košta 12.130 dinara, dok je u grobnicu 9.520 dinara. Kremiranje je 8.530 dinara, a pohranjivanje urne 1.515. Godišnja naknada za korišćenje i održavanje za kasetu za dve urne je 1.130 dinara.

Godišnja naknada za korišćenje grobnice za dva kovčega je 1.860 dinara, dok je za šest 2.830 dinara.

Najjeftiniji kovčezi su 16.000 dinara, pokrovi i dušeci su po 2.500 dinara, a krst oko 3.000, što je ukupno oko 25.000 dinara. Najluksuznija varijanta ovih predmeta ide i do 150.000 dinara. Keramička urna košta od 7.000 do 9.000 dinara.

Naravno, ovo nisu svi troškovi koji ulaze u cenu jedne sahrane, a variraju i od toga da li je u pitanju gradsko ili prigradsko groblje. Tu su još i cveće i venci, koji koštaju i do 5.000 dinara, lampioni i sveće, kao i kapelice za iste, čija cena ide do 2.500 dinara. Potom peškiri, prevoz (od 3.000 do 6.000 dinara), kupanje i oblačenje pokojnika (oko 6.000 dinara).

Ceo tekst pročitajte na portalu N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari