anonimusifoto EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Hakerska grupa Anonimusi nesmanjenom žestinom napada sajtove srpskih državnih institucija, odnosno ulazi u baze podataka i mejlove zaposlenih. Međutim, zaposleni u ministarstvima koja su poslednjih dana na njihovom udaru o tome nisu obavešteni, ili demantuju da je hakerskih napada bilo. Sajber stručnjaci tvrde drugačije, a MUP i Vojska Srbije priznali su da su bili mete napada.

Na pitanje da li su pokrenuli postupak, iz Tužilaštva za visokotehlonoški kriminal poručuju za Danas da o tome “do daljnjeg neće davati izjave”.

Bilo je čak pet napada Anonimusa sa pokušajem da se onesposobi IT infrastruktura MUP-a, ali ih je Ministarstvo, kako je navelo, uspešno odbilo.

Kako je saopštio MUP, u koordinisanom radu IT stručnjaka iz sektora IT bezbednosti MUP-a i „Telekoma Srbije“ svi napadi su odbijeni, a baze ministarstva zaštićene i bezbedne.

„Aktivirani su pojačani bezbednosni protokoli, što može dovesti do usporenijeg rada i povremenih prekida pojedinih servisa, a sve u cilju zaštite podataka Ministarstva unutrašnjih poslova“, istaknuto je u saopštenju MUP-a.

Sajt Vojske Srbije bio je nedostupan 5. januara ujutro, a istog dana je napadnut i sajt Republičkog hidrometerološkog zavoda. Iz Ministarstva finansija, koje se takođe navodi kao meta napada, za Radio slobodnu Evropi negirali su da se tako nešto desilo.

Poslednje institucije na koje su navodno Anonimusi “udarili” su ministarstva prosvete i zdravlja, ali od njih nismo dobili informaciju da li su obavešteni o upadima u baze podataka ili mejlove. Na pojedinim Tviter nalozima nalaze se i imena zaposlenih u Ministarstvu prosvete koje su Anonimusi navodno hakovali.

Iz Ministarstva prosvete dobili smo odgovor da “njihovi IT stručnjaci proveravaju ove navode”.

Ivan Marković, ekspert za sajber bezbednost i osnivač foruma Bezbedan Balkan, povodom ovih napada preporučuje građanima da ne otvaraju linkove nepoznatih pošiljalaca jer mogu sadržati virus.

On svakodnevno putem svog Tviter naloga obaveštava javnost ali i potencijalne mete o novim napadima Anonimusa.

“Napadači su navodno iskoristili SQL injection propust na prezentaciji Ministarstva prosvete i preuzeli su podatke iz baze. Detalje možete pratiti na forumu Bezbedan Balkan. Ne posećujte trenutno ovaj sajt jer može se desiti da servira i viruse”, napisao je Marković.

@danas.rs Hakerska grupa Anonimusi navodno je pokrenula “Operaciju Srbija”. Šta to tačno znači i treba li da budemo zabrinuti? ⏩ #foryoupage #fyp #danas #srbija #news #hackers #anonymous #hakeri #operacijasrbija ♬ News, news, seriousness, tension(1077866) – Lyrebirds music

Slične tvitove prethodno je pisao za ministarstva finansija i zdravlja.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, nada se da će ovi napadi proći bez većih štetnih posledica. Prema njegovim rečima, u prilog zabrinjavajućem obimu akcije govore ne samo brojne poluzvanične informacije već i sasvim zvanične poput jučerašnjeg saopštenja tužilaštva o napadu na domene u sferi bezbednosti.

– Radi se o akciji koja nipošto nije za potcenjivanje. Značaj baza ličnih podataka građana i drugih baza kao poslova od javnog značaja, koje su dužni da kontinuirano vrše, zahteva od nadležnih odgovoran odnos. S takvim odnosom su nespojivi „guranje glave u pesak“, ignorancija i potcenjivanje rizika, neobaveštenost i odsustvo reakcije. Pogotovo bi bilo neprihvatljivo samohvalisanje o uspešno odbijenim napadima kao nedavno kad je napad na RGZ navodno „uspešno odbijen“ a zapravo jedan vitalan sistem bio danima paralisan sa posledicama koje su do danas ostale nepoznate – ukazuje Šabić.

On dodaje da je nužno i odgovorno da nadležni o dimenzijama rizika obaveste javnost i preduzmu sve što mogu u cilju sprečavanja štetnih posledica.

– To podrazumeva i da građanima i svim drugim korisnicima svojih usluga daju odgovarajuća uputstva za postupanje kojima bi rizici bili otklonjeni ili bar bitno smanjeni. Nije dobro što se za sad tim bavi uglavnom civilni sektor – ističe Šabić.

“Operacija Srbija” je kako se navodi na jednom od Anonimus profila “sajber rat protiv srpske vlade”.

Ovaj navodni rat dolazi nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ironičnom tonu prokomentarisao na svom Instagram profilu prethodne pretnje Anonimusa.

Oni su pretili predsedniku Srbije zbog toga što Srbija nije osudila napad Rusije na Ukrajinu i zato što nije uvela sankcije Rusiji.

Anonimusi su predsednika Srbije nazvali „marionetom Vladimira Putina“.

„Pošto si spreman da nas izazoveš, ispunićemo ti želju. Ovo je samo početak, uskoro će biti svedoci izuzetnih iznenađenja u naše ime. Očekujte nas“, napisali su oni, a potom su usledili napadi na MUP, Vojsku Srbije, sajt predsednika, nekoliko ministarstava…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari